Keväiset mokkapalat – kuin poutapilvet

Kaupallinen yhteistyö Lejoksen kanssa oli ilo tehdä, koska pääsin tuunaamaan mokkapaloja uudelle tasolle. Nämä mokkapalat rakentuvat kahdesta kerroksesta, mehevästä suklaisesta pohjasta ja suloisesta marengista, jotka paistetaan yhtä aikaa ja loppusilauksena pinnalle pursotetaan sitruunatahnaa eli lemon curdia, joka valmistuu mikrossa muutamassa minuutissa. Nämä mokkapalat on helppo leipoa ja lopputulos on varma hitti.

Söin monta palaa….!
Borgesin mieto oliiviöljy on loistava tuote leivonnassa, terveellinen rasva joka tuo mehevyyttä leivonnaisiin, mutta ei anna tarpeetonta makua. Hungry Cheff 00 pizzajauhoilla mä leivon myös kakut ja muut herkut. Se on myös kätevän pieni pakkaus sellaiselle, joka ei leivo paljon. Van Houten kaakao on takuuvarma kaakao leivonnassa.

Mokkapalat marengilla

Pohja

4 kanamunaa

3 dl sokeria

2 dl Borges Extra Mild oliiviöljyä

250 g maitorahkaa

1,5 dl Van Houten kaakaojauhoja

4 dl Hungry Chef Pizza 00-vehnäjauhoja

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinsoodaa

½ tl suolaa

Marenki

Marenkihuntu on kuin pikku vuoristo!

6 kananmunan valkuaista

3 dl (erikoishienoa)sokeria

2 tl Maizenaa

Lemon curd -sitruunatahna

Suklaan, merengin ja sitruunan liitto on täydellinen!

6 keltuaista

2 dl sokeria

1 dl vastapuristettua sitruunan mehua

200g voita

Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

Vatkaa kanamunat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää seoksen joukkoon öljy ja maitorahka koko ajan vatkaten.

Sekoita kuivat aineet yhteen erikseen. Siivilöi kaakao vehnäjauhojen joukkoon ja sekoita vielä joukkoon vaniljasokeri sekä leivinsooda. Sekoita hyvin ja lisää jauhoseosta vähin erin muna-sokeri vaahtoon. Sekoita taikinaa vain sen verran että saat taikinasta tasaisen.

Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi pelille leivinpaperin päälle.

Tee marenki.

On tärkeää, että vatkauskulho ja vispilä ovat täysin rasvattomat ja aivan kuivat. Jos käytät samaa kulhoa ja vispilää, kun kakkutaikinan valmistuksessa, tiskaa ja kuivaa ne huolellisesti.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan tarkasti. Yhtään pisaraa keltuaista ei saa joutua valkuaisten joukkoon. Kannattaa erotella ne yksi kerrallaan erilliseen astiaan ja kaataa puhtaat valkuaiset yksi kerrallaan vatkauskulhoon. Säästä keltuaiset lemon curdin valmistukseen. 

Vatkaa valkuaisia voimakkaasti, kunnes saat paksun valkoisen vaahdon. Lisää sitten sokeria koko ajan vatkaten korkeintaan desilitra kerrallaan. Sekoita viimeiseen erään 2 tl Maizenaa ja vatkaa vielä, kunnes vaahto on paksua ja satiininkiitävää ja siitä muodostuu teräviä huippuja jotka pysyvät napakasti pystyssä.

Laita marenkivaahto pursotinpussiin, leikkaa pussiin reikä ja pursota kakun pinta marengilla.

Paista kakkua uunin keskellä 170 asteessa 25 minuuttia. Jos kokeilet kypsyyttä tikulla se jää kosteaksi marengin takia. Jos paistat mokkapaloja liikaa, niistä tulee kuivia.

Kun mokkapalat paistuvat, tee lemon curd sitruunatahna. Se onnistuu helposti mikrossa.

Vispaa sokeri, keltuaiset sekä sitruunanmehu hyvin yhteen mikronkestävässä kulhossa.

Kuumenna seosta mikrossa täysteholla 3-5 minuuttia. Sekoita aina 30 sekunnin välein, kunnes tahna sakenee.

Lisää kuumaan seokseen kylmä voi kuutioina. Sekoita kunnes voi on kokonaan sulanut ja seos on tasaista. Jäähdytä ja valmista tuli!

(Jos keltuaisten joukkoon on mennyt valkuaista se ei haittaa, mutta jos tahnassa on kypsän valkuaisen kappaleita, niin siivilöi tahna lankasiivilällä. Valkuaishippuset eivät ole makuhaitta, mutta tasainen tahna on kauniimpi)

Anna mokkapalojen jäähtyä pellillä ja mausta valmiit mokkapalat pursottamalla pinnalle sitruunatahnaa. Keväiset mokkapalat säilyvät huoneenlämmössä ainakin seuraavaan päivään herkullisina.

Herkkukevättä sulle ja siis – näitä mokkapaloja voi leipoa tietysti ympäri vuoden – nyt vaan sattuu olemaan kevät ja kevätfiilis!
Blogia saa mielellään jakaa – ei tarvitse kysyä erikseen!

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.