Haapsalu-Saarenmaa-Tallinna

Kaupallinen yhteityö: Eckrö Line. Pieni kiertomatka Haapsalu – Saarenmaa – Tallinna oli silkkaa ihanuutta. Kuinka hyvältä maiseman vaihdos voikaan tuntua! Kun heräät hotellissa ei mielessä ole kaikki se mitä täytyy tänään tehdä, vaan koko olemus on rento ja valmis ottamaan vastaan kaiken kauniin mitä uusi päivä tuo mukanaan. Siitä voi ammentaa pitkään vielä sittenkin, kun ollaan taas kotona. Reissun teimme Eckerön m/s Finlandialla ja omalla autolla. Haapsaluun pääsee kyllä Tallinnasta myös bussilla, mutta ei junalla. Aikanaan sinne meni juna ja Haapsalun upea asemarakennus on vielä tallella, mutta raiteet ratakiskot eräs liikemies myi metalliromuksi v.1995. Vanha rautatie on nyt muutettu Läänemaan terveystieksi jalankulkijoille ja pyöräilijöille ja sitä riittää lähes 60 km.

Laivassa loma alkaa

Eckerö Line on ainoa Suomen lipun alla liikennöivä laivayhtiö Suomenlahdella Helsingistä Tallinnaan

Tallinnan matkailu on minusta lähimatkailua parhaimmillaan, myös lasten kanssa. Laivalla matkustaminen rauhoittaa ja matkan alku on leppoisa ja kiireetön. Eckerön m/s Finlandian keulassa ei ole turhaan kuvattuna nuottiviivasto, se kertoo siitä, että laiva on Suomen suurin keikkajärjestäjä ja laivalla on aina elävää musiikkia. Matka ei ole pitkä ja perillä välimatkat ovat lyhyitä. Virossa on jokaiselle jotakin edullisesti ja ekologisesti. Ja vaikka Viro on lähellä, se on kuitenkin aivan toisenlainen, kuin Suomi. Minä nautin jo pelkästään toisenlaisista taloista ja maisemista. Kaikki muu on loistavaa bonusta.

Lähdimme reissuun Eckerön M/S Finlandialla, joka lähtee mukavasti klo 9.00 Länsisatamasta. Auto oli mukana tietenkin, kuten se aina on. Laivaan on helppo viedä auto ja Virossa on helppoa ajaa. Ja jos ostaa viemisiä kotiin, ne kulkevat vaivatta mukana.

Aamiaisen voi nauttia laivan buffetissa, josta mitään ei puutu. Sieltä löytyy varmasti jokaiselle jotakin ja samalla kun laiva lipuu keskellä kaunista merimaisemaa, vatsa täyttyy mukavasti. Toinen vaihtoehto on varata paikka m/s Finlandian Loungesta jossa on tarjolla hiukan suppeampi buffet aamiainen.

Loungen buffassa on rauhallista matkustaa ja nauttia aamiasta
Lounge herkkuja aamutuimaan

Rakastuin Haapsaluun

Perillä Tallinnassa emme menomatkalla pysähtyneet lainkaan, vaan suuntasimme suoraan kohti Haapsalua, jossa olen viimeksi ollut joskus kymmenen vuotta sitten Michael Monroen keikalla. Matkaa Tallinnasta sinne on sata kilometriä ja aikaa ajomatkaan menee puolitoista tuntia. Tie on hyvässä kunnossa eikä käännöksiä ole, sen jälkeen, kun satamasta on päässyt suunnistamaan Pärnu maanteelle.

Me ajoimme suoraan hotelliimme. Hestia Hotel Haapsalu Spa on meren rannalla silmää hivelevien maisemien edessä.

Hotelli Hestia on yhtäaikaa sekä järven että meren rannalla. Kapea kannas joka näkyy kuvassa erottaa järven merestä ja siellä kulkee tie. Vuokrasimme hotellista pyörät ja ajoimme järven ympäri. Se oli tosi kivaa ja kesällähän paikan on oltava aivan huippu!
Alkupalat – oi oi!
Pääruoaksi forellia – niin hyvää ja kaunista!
Kanasalaatti – rapeaa mehukasta ja kaunista

Tulimme perille lounasaikaan ja päätimme syödä heti hotellin omassa Blu Holm ravintolassa, joka oli aivan loistava päätös. Ruoka sekä palvelu olivat aivan huippuluokkaa ja siihen päälle bonuksena vielä merkillisen kiinnostava merimaisema, joka sai uteliaaksi. Vastarannalla autot näyttivät ajavan kaislikossa pitkin kapeaa kannasta. Pian oli päästävä tutkimaan enemmän!

Kävi kuitenkin niin, että kevään tiukka työtahti tuntui uupumuksena ja hotellin mukava ja kutsuva vuode houkutteli päiväunille ja niin nukahdimme toviksi. Ranskalaisen parvekkeemme ovi oli raollaan, tuuli heilutti hiljaa verhoa ja vesilintujen äänet tuudittivat meidät virkistävään uneen. Eikö se ole parasta lomalla – lepo!

20 minuuttia unta hyvässä sängyssä ja ihminen on kuin uudesti syntynyt

Unien jälkeen vuokrasimme hotellista polkupyörät ja lähdimme tutkimaan kaupunkia suuntana 1200-luvula rakennettu Piispanlinna. Koko linnan alue on upea ja missään tapauksessa Haapsalun reissua ei voi tehdä tutustumatta siihen sekä ulkoa että sisältä.

Linnoituksen piha-alueilla voi kulkea ja nauttia maisemista vapaasti. Linnan keskiaikaa käsittelevään upeaan museoon on pääsymaksu.

Entisen vallihaudan paikalla on nyt suuri ja monipuolinen lasten leikkipaikka jossa tenavat jaksavat nauttia varmasti väsyksiin asti. Nyt kun itselläni on lapsenlapsia, katson taas asioita myös sillä silmällä. Mielestäni tämä on lapsiperheiden paratiisi.

Näin aikaisin keväällä Haapsalu oli hiljainen, uinuva kaupunki, joka sopi minulle erinomaisesti. Mutta jo muutaman viikon päästä alkavat pikkukaupungin kadut vilkastua ja ravintoloiden ja kahviloiden pöydät siirtyvät ulos aurinkoon. Kaupunki alkaa elää vilkasta kesäelämää ja sen kaunis vehreys pääsee esille. Mutta vaikka meille ei sattunut aurinkoinen sää, se ei haitannut yhtään, kaupunkia oli kiinnostavaa tutkia ja polkupyörällä se kävi sukkelaan ja mukavasti. Kiersimme myös järven pyörällä ja päätin, että Haapsaluun on pakko palata kesällä, niin ihanat olivat maisemat ja koko tunnelma. Minä rakastuin Haapsaluun, sen kauniisiin puutaloihin, rantaa kiertävään kävelytiehen, joutseniin ja mereen. Haapsalu on kerta kaikkiaan suloinen aarre.

Pyörällä kaupungille ja kohti Piispanlinnaa
Linnan vallihaudan paikalle tehty leikkipuisto ei ole parhaimmillaan alkukevään ankeassa maisemassa, mutta tätä lapset rakastavat – se on selvä asia!

Hotelli Hestia Haapsalu on myös Spa ja niinpä me poljimme takaisin hotellille ja lähdimme kylpemään. Kylpylä saa ison plussan suunnittelusta, jossa kaikki altaat ja saunat ovat hiukan kuin omassa rauhassaan. Se hiljentää ääniä ja antaa rauhallisen, hiukan yksityisemmän tunnelman. Spassa oli myös ”hiljainen sauna”, jonka näköala oli valtavasta ikkunasta suoraan merelle. Tunnelma siellä oli erittäin meditatiivinen ja rauhoittava. Spassa on tarjolla myös erilaisia vartalohoitoja ajanvarauksella.

Terapiavalot vaihtuvat lämpimässä altaassa. Sen vieressä on allas, jonka vesi on 14 astetta. Näissä oli kivaa pulikoida vuoronperään.
Hiljaisen saunan seinässä on katajapaneelia, joka tuo sinne ihanaa tuoksua. Seinästä seinään ulottuva ikkuna ja siitä aukeava upea maisema ovat todella rauhoittavia.

Kohti Kuresaarta

Makoisien yöunien ja hyvän hotelliaamiaisen jälkeen oli aika lähteä jatkamaan matkaa. Suuntana oli Saarenmaa. Haapsalusta ajetaan ensin Virtsun satamaan, jonne on matkaa 50 km.

Virtsussa ajetaan lauttaan, joka seilaa 27 minuuttia Muhun saarelle Kuivastuun, josta johtaa upea maasilta Saarenmaalle. Varsinkin kesäaikaan lauttamatka kannattaa ostaa etukäteen täältä. ( Sama koskee tietenkin sitä, että tulee Tallinnasta suoraan Saarenmaalle. Matka-aika Tallinna-Virtsu kestää hiukan alle kaksi tuntia, mutta koskaan ei tiedä kuinka pian pääsee laivasta ulos. Jos ostaa lipun vaikka klo 14.05 lauttaan ja on aiemmin satamassa, pääsee aikaisempaan laivaan, jos siinä on tilaa) Satama on automatisoitu ja se tunnistaa auton rekisterinumeron ja lauttaan ajo on helppo juttu.

Kuivastusta on n. 80 km saaren ainoaan kaupunkiin Kuresaareen. Matka sinne on silkkaa silmäkarkkia. Taloja ei juurikaan näy, vaan ainoastaan luontoa ja peltomaisemaa, laiduntavia lehmiä ja lampaita ja kukkia, joita ei näy enää meidän maalaismaisemissamme.

Matkalla Kuresaareen ohitetaan Liivan kylä, jossa voi olla mukavaa pysähtyä. Tien oikealla puolella on muutama torikoju, kauppa ja sieltä saa maankuulua ja suussa sulavaa Muhunlimppua uunituoreena (kannattaa pysähtyä siis myös kotimatkalla ja ostaa useampi limppu kotiin viemisiksi)

Myös Kuresaaressa on Piispanlinna. Sen suojissa on Kuresaaren oopperapäivät kesäisin
Kuresaaren keskusta on viehättävä ja kesäisin täynnä elämää

Kuresaari on ihana. Siellä on kaikki modernit kaupat jotka ovat tietysti kivoja, mutta itseäni viehättää kaikki se mitä ei ole muualla. Pienen kaupungin keskustassa on useampia käsityöliikkeitä, joiden tarjonta on äärettömän laadukasta.

Oma suosikkiravintolamme Kuresaaressa on Castello, jossa muun ohella on myös kaupungin parhaat, superhyvät pizzat. Muita suosikkeja ovat Kuursaalissa Ku-kuu ja hotellien Rose Spa ja Go Span ravintolat. Kahvilla haluan aina käydä Vanalinna Kohvikissa. Heillä on Eestin suurin valikoima leivonnaisia ja se on siis leipomon kahvila. Rakastan maistella heidän leivonnaisiaan, jotka ovat omanlaisiaan ja siksi niistä saa uusia elämyksiä. Tällä kertaa söin ”kihlasormuksen” pienen kranssin, joka oli viedä kielen mennessään, enkä saanut millään selvää mistä taikinasta se oli tehty. Palan halusta leipoa sellaisia itse.

Kuresaareen on tullut myös uusi kahvila Böns, josta on hyvää vauhtia tulossa oma ykköspaikkani. Heidän porkkanakakkunsa reseptin haluaisin ryöstää!

Ku-Kuu on valoisa kaunis ravintola jossa on hyvä ruoka ja upeat näkymät Piispanlinnaan

Olen kirjoittanut monta juttua Saarenmaasta, sen ravintoloista, ostoksista ja nähtävyyksistä. löydät ne kaikki täältä ne ovat kaikki edelleen ajankohtaisia.

Me vietimme Saarenmaalla pääsiäisen ja nautimme mökkielämästä, kävin Spassa ja hieronnassa ja ihanalla hiekkarannalla ihailemassa merta.

Kun oli aika lähteä takaisin, päätimme kuitenkin jäädä vielä yhdeksi yöksi Tallinnaan.

Tallinnassa nauttimassa elämästä

On kyllä onni, että upea Tallinna on vain parin tunnin matkan päässä Helsingistä. Niin kaunis kaupunki, joka on täynnä inspiraation lähteitä, nähtävää ja koettavaa. Ja laivamatka M/S Finlandialla sinne on jo osa mukavaa lomaa, josta nautinto alkaa.

(Muuten m/s Finlandia seilaa kesällä kaksi kertaa Hankoon – voin uskoa, että sellainen laivamatka olisi ihanaa kokea. Risteilyajankohdat ovat lauantaisin 11.6 ja 27.8. Perillä Hangossa on aikaa kolme tuntia ja laivalla voi nauttia mm. maistuvasta saaristo menusta. Katso lisää täältä)

Palacen aula ottaa vastaan kauniisti

Keväinen Tallinna näytti meille parhaat puolensa. Upea Palace Hotelli sijaitsee Vapauden aukion reunalla ja sieltä on kepeä kävelymatka vanhaan kaupunkiin ja ylös Toompean mäelle. Veimme ensin laukut hotellihuoneeseen ja lähdimme syömään.

Hotellihuoneen taulu on osa Konrad Mägin maalauksesta.
Huoneessa oli suuri ikkuna josta oli kauniit näkymät Vapauden aukiolle ja Toompeanmäelle. Pidän suurista ikkunoista ja avarista näkymistä ja siitä että ikkunan voi peittää kunnolla pimennysverhoilla, kuten täällä voi.

Mieli teki thairuokaa ja kävelimme hotellilta viiden minuutin matkan ravintola Nok Nokiin. Loistava valinta. Ruoka oli sekä herkullista että kaunista ja palvelu jälleen ensiluokkaista.

Tiikerirapuja ja kanaa
Friteerattua jäätelöä

Hotellin Spa kutsui meitä nauttimaan elämästä. Ja kuinka ollakaan siellä ei ollut ketään muita meidän lisäksemme. Spa-osasto on ainoastaan hotellin vieraiden käytössä ja arki-iltana hotellissa on enimmäkseen liikematkustajia, joita vesissä ja saunoissa oleskelu ei niin kiinnosta. Mutta me todella nautimme täysin siemauksin! Vesi on niin ihanan rentouttava elementti, varsinkin jos on kävellyt koko päivän kaupungilla tai istunut pitkän matkan autossa se hellii kehoa. Span pitkä aukioloaika aamu seitsemästä ilta kymmeneen ilahdutti myös.

La dolce vita – ihana elämä!

Palace Hotelli kuuluu Radisson Individuals –ketjuun. Siihen kuuluakseen hotellin tulee olla pienehkö (huoneita on kaikkiaan 79) ja persoonallinen. Palace on Tallinnan vanhin hotelli. Sen rakennusvuosi on 1937 ja se on toiminut hotellina kaikki vuodet eli se on rakennettu hotelliksi, sillä on merkitystä, sisätilat eivät ole sokkeloiset vaan kaikki on selkeää ja miellyttävää. Viimeisin remontti on vuodelta 2014 ja yllätyin täysin, kun kuulin sen, koska huoneet näyttävät siltä kuin remontti olisi tehty eilen. Se kertoo siitä, että paikasta pidetään äärettömän hyvää huolta.

Hotellin aamiainen oli runsas ja loistava. Perinteisten leikkeleiden ja lämpimien ruokien lisäksi valikoimassa on virolaisia erikoisuuksia sekä esimerkiksi chiavanukasta ja smoothieita. Kahvikone on parasta laatua ja kahvi sen mukaista. Teen juojia hemmotellaan lähes kymmenellä eri irtoteelaadulla.

Ah – kuinka rakastankaan aamiaisia joissa on paljon hedelmiä

Aamiaisen jälkeen kiipesimme Toompeanmäelle ja seikkailimme pitkästä aikaa aina kauniissa ja niin idyllisessä vanhassa kaupungissa ja sieltä kiersimme Rottermannin alueelle ja pian olikin lounasaika. Jälleen teki mieli thairuokaa. Otimme auton ja ajoimme vähän syrjemmälle, koska olin kuullut pienestä autenttisesta thaipaikasta Very Thai. Se olikin oikea löytö! Ruoka oli loistavaa ja miljöö hauska.

Ravintolan sisustus on niin iloinen ja hauska että se tarttuu
Ruoka oli todella autenttista thairuokaa

Laivalla kotiin

Reissu päättyy leppoisaan kotimatkaa m/s Finlandian Loungessa, mutta kävimme syömässä illallisen laivan Buffet ravintolassa. Juttelimme matkasta ja suunnittelimme samalla seuraavaa. Ja sitten – olihan mun mentävä ostamaan sieltä POPUP-kaupasta se vihreä mekko, jota ihailin jo edellisellä matkalla. Mutta kun kerran löytää hyvän, niin ostin kaksi – toinen on oranssi.

Vappu- ja kevätjuhlajuomat laivalta!
Karkit ja suklaat. Tykkään tosi paljon Kalev-suklaasta ja nää uudet pakkaukset on tosi kauniit!
Teen pieniä annoksia buffeessa ja nautin!
Juustojahan mä en voi vastustaa ja niitä on aina tarjolla laivalla

Olipa ihana reissu. Muista että blogissani on paljon kirjoituksia ja tietoa ja vinkkejä Viron matkoista. Voit hakea niitä täältä.

Sinulle on myös tarjolla alennuskoodi.

Etu: 10-20 % alennus risteily- ja reittimatkoista m/s Finlandialla!

Tuotekoodilla HANNA saa risteily- ja reittimatkoista 20 % alea, kun matka tapahtuu ennen 3.7.2022 tai 15.8.2022-28.2.2023 välillä. Samalla koodilla saa risteily- ja reittimatkoista 10 % alea, kun matka tapahtuu 4.7.-14.8.2022 välillä.

Koodi voimassa: 28.2.2023 saakka

Varaukset: @eckeroline.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

 1. Erja 25.04.2022

  Kiitos. Oli kuin itse olisi ollut mukana🙂 Olen kierrellyt aiemmin useasti Virossa mutta nyt tämä hitsin korona on ollut esteenä. Kiitos näistä uusista tiedoista ja vinkeistä. Pitää selvittää, olisiko jotain kivoja kiertomatkoja tarjolla. Ehken enää tämän ikäisenä halua yksin matkustaa. Tietty Tallinnaan aina voi kuten ennenkin. Olisiko sinulla tietoa jostain kiertomatkasta, johon sisältyisi myös majoitusta. Ei siis kolmen tunnin kiertoajelua. Kiitos ja iloista vappua ja kevättä🙂

  Vastaa
  • Hanna 25.04.2022

   Hei Erja!
   Kiva kun viihdyit mukana!
   Kiertomatkasta tiedän sen verran, että Eckerölle on tulossa sellainen.

   Ihanaa kevättä!
   Hanna

   Vastaa