Parhaat vinkit Tukholman ja Viron jouluihin sekä laivojen joulupöytiin

Matka saatu/PR-matka Viking Line, Tallink ja

Sunnuntaina puoli seitsemältä hyppäsin tilausbussiin IKEAn pysäkiltä ja aloitin matkan kohti Turun satamaa ja Viking Gracea. Matka oli kolmen laivayhtiön Viking Linen, Tallink Siljan ja Eckerö Linen, yhteinen PR-matka. (Musta on niin hienoa, että he tekevät tällaista yhteistyötä!) Reitti oli Turku-Tukholma Tukholma-Tallinna Tallinna-Helsinki ja jokainen legi seilattiin eri yhtiön laivalla ja maisteltiin kyseisen laivan tämän vuoden joulu-buffet. Edessä siis odottivat Parhaat vinkit Tukholman ja Viron jouluihin!

Kuva: Elina Simonen

Vikingillä Tukholmaan

Viking Gracella menimme suoraan ihanaan joulun noutopöytään. Teemana heillä on pohjoismainen joulu ja niinpä pöydästä löytyvät kaikki mitä kuvitella saattaa aina lipeäkalasta lähtien. (Mä muuten kyllä tykkään siitä!) Kaikkiaan tarjolla on n. 120 lajia. Minusta parasta pöydässä on pienet annokset omissa kulhoissaan, jotka hiukan ehkäisevät mahdollista ähkyä ja varmasti vähentävät hävikkiä. Jälkiruoka tarjoillaan pöytiin, mutta herkkubuffa on myös paikoillaan ja lisäksi valtava karkkibuffa, joka on oikea karkkitaivas.

Kuva: Elina Simonen
Karkki buffet Kuva:Elina Simonen

Vikingin hytti oli ihana. Suuri ikkuna ja suuri sänky. Nukuin makeasti laineilla hyvässä sängyssä ja aamulla katselin valkenevaa päivää ja saariston tuikkivia valoja. Teki heti mieli tulla uudelleen perheen ja lastenlasten kanssa.

Viking Gracen hytti – niin tilava ja mukava

Päivä Tukholmassa

Aamulla tutustuimme hämmästyttävään Downtown Camper by Scandic hotelliin. Hotellissa oli tosi kiva ja rento sisustus, jossa oli käytetty paljon puuta. Mutta parasta oli hotellin vapaa-ajan viettoon tarjoamat mahdollisuudet. Vastaanotosta voi lainata polkupyöriä, rullalautoja ja kajakkeja, Asiakkaat voivat myös osallistua joogatunneille ja mennä ohjatulle juoksulenkille ja kaikki tämä on ilmaista (paitsi kajakkien laina) ja näihin aktiviteetteihin voivat osallistua myös ihmiset, jotka eivät asu hotellissa. Mahtavaa!

Downtown Camper by Scandic Ja katossa kesää odottavat kajakit sekä toivomuskuusi, jossa oli asikkaiden toiveita. Mä toivoin, että ne kaikki toteutuisi
Tukholman jouluvalot Kuva: Elina Simonen

Vanhan kaupungin joulutori on tietenkin joulun aikaan aivan must ja vanhakaupunki on muutenkin suloinen.

Vanhankaupungin joulutori
Vanhankaupungin pikkuliikkeet ovat kuin korurasioita

Joululounaan nautimme Gamla Orangeriet –ravintolassa, joka sijaitsee Bergius Botanic Gardenissa. Vanhaan kasvihuoneeseen tehty ravintola oli minusta hurmaava. Pelkästään visiitti sinne olisi riittänyt tekemään matkastani ihanan.

Gamla Orangerietissä meille tarjottiin perinteisiä ruotsalaisia jouluruokia koottuna valmiiksi lautaselle, sekä jumalaista jansonin kiusausta. Kaikki oli ihanaa ja herkullista ja makuisaa. Kuva: Elina Simonen
Tunnelma kasvihuoneessa oli shabby chic

ArkDes-arkkitehtimuseossa on piparkakkutalonäyttely. Kuka tahansa on saanut lähettää oman talonsa näyttelyyn, jossa on kolme sarjaa: alle 12-vuotiaat, yli 12 vuotiaat amatöörit sekä arkkitehdit ja leipurit. On ihmeellistä mitä kaikkea piparitaikinasta saa aikaan ja kuinka kaikki teokset pysyvät kasassa. Mielikuvituksen rikkaus on rajaton!

Svenskt Tenn on must kohde Tukholmassa ja kipitinkin sitten seuraavaksi ja siellä oli niin ihanaa ja kaunista, että alkoi sattua vatsaan. Oikeasti. Kauneus tekee mulle sellaisia asioita. Toivoisin näkeväni sitä tyyliä paljon myös suomalaisissa kodeissa. Kodikasta, persoonallista, lämmintä ja ripaus huumoria.

Svenkt Tenn sisustuskauppa on legendaarinen ja pelkkää hyvää makua.
rohkeaa ja kaunista

Tukholma – Tallinna

Illallisen söimme Tallinkin Baltic Queenin jouluisessa buffet pöydässä, jolla lähdimme seilaamaan Tukholmasta Tallinnaan.
Kuten huomata saattaa, nälkä ei päässyt yllättämään tällä reissulla. Mutta kaikkea ei tarvitse maistaa ja kaikkea mitä maistaa voi ottaa vain hiukkasen. Se on hyvä ohje jokaiseen buffet-vierailuun.

Tallinkin joulubuffa sisältää herkkuja suomalaisesta, ruotsalaisesta, virolaisesta sekä slaavilaisesta keittiöstä ja tarjolla on 140 sorttia, joista 40% on vegaanisia.

Ruotsalaiset pitävät punaisesta kinkusta ja suomalaiset harmaasuolatusta ja molempia oli tarjolla. Ruotsin piikkiin meni myös runsas sillivalikoima. Rakastan hapankaalia, joka kuuluu virolaiseen jouluun kuten myös verimakkara joka oli loistavaa.

Slaavilaisesta keittiöstä tulee sen parhaita herkkuja: kulibjaka eli lohipiirakkaa, marinoituja metsäsieniä, riistaterriiniä sekä suolakurkkuja.

Suomalaisesta joulusta mukana oli mm. porkkalaa (graavattua porkkanaa) savuporomoussea sekö käpykakku.

Katkaravut kuuluvat ruotsalaiseen joulupöytään. Kuva:Elina Simonen
Kuva Elina Simonen

Oma hytti kutsui minua aikaisin nukkumaan ja vasta vuoteessa huomasin, että minulla oli kova jano. Ja päässäni oli tämä ajatus, ettei hytin vettä voi juoda. Onneksi tarkistin asian Googlen avulla ja huomasin olevani totaalisen väärässä. Vesi on tavallista vesijohtovettä ja tankit ja putket ovat tiukan valvonnan alla. Join varmasti puolitoista litraa siltä istumalta. Jouluruuissa piisaa suolaa.

Ihanaa oli nukkua laivan keinuessa kohti Tallinnaa ja koko leveä sänky oli vain minua varten. Äksänä nukuin ja aamulla ostin joululahjoja laivan kaupasta. Siellä oli vaikka mitä.

Tallinna – ihana naapurimme

Noblesnerin alueen joulukuusi – niin ihana!

Aamupäivällä saavuimme Tallinnaan ja joulufiilikset jatkuivat. Menimme Noblesnerin alueelle ja siellä ensimmäiseksi jokaisen jouluttajan taivaaseen Shishiin. Olen käynyt siellä monta kertaa ja sehän on ihana. Sitä en ennen tiennyt, että varsinaisen myymälän takana on heidän outlet myymälänsä. Kannattaa tutustua!

Lounaan alkupalat saimme nauttia ravintola Kampaissa, jossa tahtipuikkoja heilutti tuttu mies. Kim Mikkola. Se maistelumenun, jonka söimme, oli niin hyvää, että itketti. Täydellistä, loistavaa – sellaista ruokaa kun saisi syödä aina. Oi että! Kampai on ihana ravintola. Ehdoton suositus!

thaibasilikakeitto joka oli niin hyvää että järki oli lähetä. Kiitos Kim Mikkola!
Michelin kokki Kim Mikkola

Lounaan pääruuan söimme saman rakennuksen toisessa päässä Lore Bistrossa. Suussa sulava ateria, jonka kruunasi jälkiruoka, joka saattoi olla paras mitä ikinä olen syönyt. Menkää ja kokekaa Lore Bistro! Valitettavasti jälkiruoasta ei ole kuvaa, kun lusikka meni suuhun se jatkoi matkaansa nopeasti takasin lautaselle ja jälleen suuhun!

Lore Bitron virolainen jouluruoka uudella tavalla.

Huilu soi kirkossa

En ole ennen tiennyt, että Tallinnassa on suomalainen seurakunta, joka pitää jumalanpalvelukset ruotsalaisessa Pyhän Mikaelin kirkossa. Kirkko on keskellä vanhaa kaupunkia Rüütli-kadulla. Ulkoapäin sitä kirkoksi huomaa, koska siinä ei ole tornia ja se onkin entinen luostari (v.1249) sairaala, neuvostoliittolaisten jummppasali (josta syystä, kun siitä jälleen tuli kirkko, oli tehtävä mittava remontti hajun takia. Hien haju oli imeytynyt seiniin tiukasti.) Kirkko restauroitiin v 2002 ja vihittiin uudelleen kirkoksi. Tila on äärimmäisen kaunis ja ihanaksi visiittimme teki huilisti Marianne Sihvonen, joka soitti upeasti yhden rakkaimmista joululauluistani Oi jouluyö. Kirkon historiasta meille kertoi  suomalaisen seurakunnan kirkkoherraa Tomi Kallanne. 

Kuva: Elina Simonen
Kuva: Elina Simonen

Tallinnan joulutori

Voi Tallinnan joulutori – olet ihana! Tunnelma vanhassa kaupungissa on lahjomaton. Ja joulutori on sen ehdoton kruunu. Tykkään sen valikoimasta. Myynnissä on aitoja juttuja Virosta. Tarjolla on syötäviä lahjoja, koristeita ja käsitöitä ja monet lahjat olen sieltä pukinkonttiin vuosien varrella ostanut. Joulumusiikki soi, glögi tuoksuu ja karuselli pyörii valoineen. Täydellinen idylli, josta saa sydämeen oikean joulutunnelman.

Kuva: Elina Simonen

Pullaa – pehmeää kuin pilvi!

Kun menet Tallinnaan muista käydä syömässä pullaa Pulla Bakeryssä. Tytär leipoo pullat ja äiti hoitaa salin puolen. Osoite on Voorimeehe 7 vanhassa kaupungissa.

oi näitä pullia!

Kotimatkalle ja suomalaiseen juhlapöytään

Eckerö Linen M/S Finlandian joulupöytä on hyvin suomalainen. Parasta buffassa minusta on alkuruokien graavilohi, joka on super fressiä. Syön mielelläni myös mätiä, joka sekin oli raikasta ja ihanaa.

Kalat ja mäti on monen suosikkeja – minun myös
Kinkku taitaa silti olla joulupöydän kuningas!

Tuliaisiksi M/S Finlandialta kannattaa ostaa jouluviinit. Ne löytyvät parhaiten Vuoden viinit –hyllystä tax freestä. Minä ostan laivalta aina kosmetikkaa itselleni ja lahjaksi – niin nytkin.

Kiitos upeasta Itämeren Joulu -matkasta ja sen hienosta ohjelmasta Viking Line, Tallink ja Eckerö Line sekä Visit Stockholm, Visit Tallinna ja Visit Estonia.

Blogia saa mielelään jakaa – eitarvitse kysyä erikseen ❤️

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 kommenttia

 1. Minnis 04.12.2022

  Oli kuin olisin saanut aikaisen joululahjan – niin kivaa, kun olit taas kirjoittanut blogiin. Heti heräsi ajatus löhteä Tsllinnan joulutorille.

  Vastaa
  • Hanna 04.12.2022

   Hei Minnis!
   Kiitos – kuinka ihana viesti ❤️ Parasta joulun aikaa sinulle 🎄
   Hanna

   Vastaa
 2. Kristiina K-blogi 04.12.2022

  Wau, mikä matka ja mitkä ihanat herkut! Eckerökö ainoa suomalainen. Onhan Viking Linekin suomalainen, ahvenanmaalainen. Mukavaa joulun odotusta sinulle!

  Vastaa
  • Hanna 04.12.2022

   Hei Kristiina!
   Olet aivan oikeassa! Kiitos tarkkaavaisuudesta. Oikea muoto on: Eckerö Line on ainoa Suomen lipun alla liikennöivä laivayhtiö Suomenlahdella Helsingistä Tallinnaan! Korjaan! Kiitos ja anteeksi 🙂
   Ihana joulun aikaa sinulle!
   Hanna

   Vastaa