Meidän äitienpäiväbrunssin resepteistä on tullut hirveästi kysymyksiä, joten kirjaan ne tänne. Nämä kaikki toimivat ihanasti kaikissa kevään ja kesän juhlissa, joten nappaa itsellesi sopivat ideat talteen ja kata herkullinen juhlapöytä isolle tai pienemmälle joukolle.
Mun alkuperäinen ajatus oli tehdä kaikkea mitä en ole ikinä ennen tehnyt, mutta mä en keksinyt mitään ihan uutta. Toinen ajatus oli se, että kun lapset tulevat meille yhdeksän ja kymmenen välillä, täällä olisi kaikki valmista – pöytä sekä äiti koreina valmiina juhlimaan. Äiti oli – pöytä ei!
Koska niinhän se menee, että jos ei heti ensimmäisenä laita hiuksia ja meikkiä juhliin, niin ei niitä saa laitettua kuosiin ollenkaan. Tai siis niin mulle aina käy, joten olen oppinut hoitamaan sen ihan ensimmäiseksi.
Äitienpäivänä tosin voisin hyvin olla vaikka yöpuku päällä ja tukka pörrössä koko päivän, mutta koska olin roikotellut sillä tavoin jo monta päivää, en halunnut. Halusin olla jotenkin säihkyvä mama!
Herään aikaisin, olen sitä sorttia ja ajattelin ettei edes tule kiire, vaan toisin kävi. Ensinnäkin nukuin pommiin – heräsin vasta puoli kahdeksalta, mikä on toooosi harvinaista. Mutta on ihanaa, kun nukun pitempään kuin viiteen tai kuuteen. Uni on arvokasta!
En paljasta teille, että suihkuun, hiustenlaittoon ja meikkiin menee mulla vähintään kolme varttia, koska se on jotenkin karmeaa. Mutta kun olin valmis, aloin valmistaa syötävää, enkä ollut kovinkaan pitkällä, kun ihanat maailman suloisimmat ja upeimmat tyttäreni ja toinen lapsenlapsistani olivat täällä. Teimme brunssin sitten yhdessä ja se olikin ihan parasta.
Carolina oli tehnyt jumalaisen juustokakun ja ihanan salaatin varsiparsakaalista, pekonista ja suolapähkinöistä, joten alku oli jo lupaava!
Lisäksi pöytään katettiin paahdettua parsaa sitruunan ja parmesaanin kanssa. Se maistuu ihanalta sellaisenaan mutta myös hernetahnalla sivellyn leivän päällä.
Mustikka-vuohenjuustocrostinit on aivan superhyviä ja aina kun ajattelin edes niitä, valuu vesi kielelle. Lisäksi paistoin kaurabanaanilettuja koska brunssi ei ole brunssi ilman lettuja tai pannaria!
Tässä koko menu
Mustikka-vuohenjuustocrostinit
Parsakaalisalaatti
Paahdetut parsat ja sitruunaa
Hernetahna
Hapanjuurileipää
Karpalo-pähkinäleipää
Kaura-banaaniletut
Marjoja
Turkkilaista jogurttia
Vaahterasiirappia
Carolinan juustokakku
(tähän minulla ei ole reseptiä mutta tästä linkistä löydät vegaanisen juustokakun reseptin)
Alkoholiton samppanjabooli
Tuorepuristettua omenamehua
Maitokahvia
Mustikka-vuohenjuustocrostinit
Vuohenjuustovaahto
200 g pehmeää vuohenjuustoa
1 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
Mustikat marinadissa
4 dl mustikoita
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl timjaminlehtiä
balsamicoa maun mukaan
Crostinit
12 viipaletta patonkia
4 rkl voita
1 valkosipulinkynsi
Vatkaa vuohenjuusto, kerma ja suola sähkövatkaimella sileäksi, kuohkeaksi tahnaksi.
Kaada mustikat kulhoon ja lisää joukkoon sitruunankuori ja –mehu, riivityt timjaminlehdet ja mausta makusi mukaan hyvällä balsamicolla.
Voitele patongin palat molemmin puolin voilla tai öljyllä. Paahda leipiä 200 uunissa ritilän päällä kunnes ne saavat hiukan väriä.
Hiero leipien pinnat puolitetulla valkosipulinkynnellä.
Laita jokaiselle leivälle reilusti vuohenjuustolevitettä ja mustikoita.
Parsakaalisalaatti
1 kg parsakaalia (vain kukinnot käytetään)
TAI
500 g varsiparsakaalia (käytetään sekä kukinnot että varret)
1 keskikokoinen sipuli
12 viipaletta pekonia
1-2 dl suolattuja cashew-pähkinöitä tai suolapähkinöitä
Kastike
2 ½ dl majoneesia
½ dl sokeria
2 rkl valkoviinietikkaa
Huuhtele ja pilko parsakaalit suuhun sopiviksi paloiksi.
Hienonna sipuli.
Laita parsa ja sipuli kulhoon, sekoita kastikeainekset yhteen ja sekoita parsan ja sipulin joukkoon.
Laita jääkaappiin tekeytymään ainakin pariksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
Leikkaa pekoni parin sentin paloiksi ja paista rapeaksi ja lisää salattiin yhdessä pähkinöiden kanssa ennen tarjoilua.
Uunissa paahdetut parsat
Parsaa
Oliiviöljyä
Sormisuolaa
Mustapippuria
Sitruunanmehua ja -kuorta
parmesaania
Huuhtele parsat ja leikkaa puumainen tyviosa pois. Laita parsat uunivuokaan ja pirskota päälle oliiviöljyä, sormisuolaa ja mustapippuria.
Paahda grillivastusten alla 10 -15 min. kunnes parsat ovat pehmenneet jonkin verran ja saaneet hitusen väriä.
Purista parsoille hiukan sitruunan mehua ja raasta päälle sitruunan kuorta ja parmesaania
Hernetahna
(Hernetahna on ihanaa leivänpäällä yhdessä parsan kanssa)
200 g pakasteherneitä
1 dl mintunlehtiä
oliiviöljyä
suolaa mustapippuria
Sulata herneet valuttamalla niille vettä hanasta. Sulavat hetkessä ja raikkaus säilyy.
Soseuta herneet ja minttu monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella ja lisää öljyä niin että saat sopivasti levitettävän massan. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
Kaura-banaaniletut
1 banaani
2 kananmunaa
2 munanvalkuaista
1,5 dl kaurahiutaleita
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
Kardemummaa
Kanelia
Laita kaikki tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi tai kulhoon ja surauta sauvasekoittimella sileäksi. Paista lettupannulla voissa tai kookosneitsytöljyssä. Kääntäminen onnistuu parhaiten kahdella haarukalla, kun alapuoli on tummahko ja yläpuoli näyttää velä aivan lölleröltä taikinalta.
Tarjole tuoreiden marjojen, turkkilaisen jogurtin ja vaahterasiirapin tai juoksevan hunajan kanssa.
Alkoholiton samppanjabooli
Halusin tehdä raikkaan ja kauniin juoman tietenkin ilman alkoholia ja valitsin kaupasta kaikkea punaista joka ei ole makeaa ja lisäksi kaksi mehevää greippiä. Lopputulos oli todella raikas ja ihana!
Kaikki juomat löytyivät meidän lähikaupasta.
1 pullo Törley 0,75L Alkoholiton Rosé kuohujuomaa
2 tölkkiä San Pellegrino Aranciata Rossa –virvoitusjuomaa
1 pullo Galvanina Pompelmo Rosso –virvoitusjuomaa
2 greipin mehu
sitrusviipaleita ja syötäviä kukkia
Kaada hyvin jäähdytetyt juomat ja greipeistä puristettu mehu kulhoon ja korstele sitrusviipaleilla ja syötävillä kukilla. En lisännyt jäitä, koska ne laimentavat juoman.
Ihania kevään- ja kesän juhlia kaikille!
Hanna