Hedelmät hilloksi – hävikistä herkuksi

Kun hedelmämaljaan jää muutama hedelmä rypistymään, ne ikään kuin alkavat samalla vältellä herkkuhetkiä. Silloin on parasta toimia. Nappaa hedelmät kattilaan, lisää tilkka vettä, keitä ja anna hedelmien pehmentyä. Lisää hiukan hillosokeria joukkoon ja ehkä keität hedelmien kanssa palan kanelitankoa, tähtianista, vaniljaa tai sitruunan kuorta. Ja pian on purkissa hedelmäherkkua levitettäväksi paahtoleivälle tai hillosilmäksi jogurtin päälle.

Minulla hedelmämaljaan oli jäämässä kourallinen aprikooseja. Nappasin niistä kivet pois, pilkoin hiukan ja laitoin kattilaan yhdessä raastetun luomusitruunan kuoren kanssa. Vartissa väsähtäneet aprikoosit olivat muuttuneet aromikkaaksi aamujen iloksi. Ja siis kuinka hyvää voi olla itse tehty hillo! Ja kuinka ihanaa voikaan olla itse tehty aprikoosihillo. Aivan ihanaa, vahvasti aprikoosin makuista, enemmän hedelmän makua, kuin makeutta. Ostohilloissa asia tuppaa olemaan päin vastoin.

Kirjoitin kerran monta vuotta sitten siitä, kuinka ajatus syksyjen hillonkeittopeijaisista on monelle nykyihmiselle ihan älytön ajatus. Kenellä on se kellari, jossa voi säilyttää litroittain hilloja? Ajatus tuntuu ahdistavalta. Sen sijaan voi silloin tällöin ostaa kaupasta pienen määrän hedelmiä tai marjoja ja keittää itselleen sen verran hilloa, kun tarve vaatii. Kotitalousopettajat olivat kanssani tyystin erimieltä. He olivat peijaisten kannalla. Hyvä niille, joilla on tilaa. Mutta varmasti kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että nahistuneet hedelmät kannattaa mieluummin hillota purkkiin, kuin heittää hukkaan.

Tämä hillo oli ihanaa… ja siis tosiaan oli. Aika nopeasti se katosi. Maistui muuten tosi hyvältä myös samalla leivällä yhdessä mustaleimajuuston kanssa.

Ihania herkkuhetkiä sulle!

Hanna

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

  1. Marita Savolainen 12.10.2021

    Hei, löytyisikö vielä ihana viinirypälehillon resepti.
    Olisin kiitollinen siitä. Terveisin Marita Savolainen

    Vastaa