Avuttomuus ahdistaa, kummitoiminta helpottaa ja parantaa maailmaa

Kaupallinen yhteistyö World Visionin kanssa. Jos pysähtyy ajattelemaan kuinka hyvin asiat ovat Suomessa, voi vain todeta, että ne ovat oikeastaan todella hyvin. Varsinkin, kun on käynyt maissa, joissa asiat ovat paljon huonommalla tolalla. Ja kun asiat ovat huonosti, niin eniten kärsivät kaikkein heikommat. Lasten asema köyhissä maissa on jotain aivan muuta kuin lasten asema täällä meillä. Kummitoiminta auttaa lasta ja koko sitä yhteisöä, jossa hän elää.

Minä koen helposti suurta voimattomuuden tunnetta, kun katson uutisia ja dokumentteja köyhien maiden ahdingosta ja olen itsekin käynyt kaikkein köyhimmissä Afrikan maissa ja nähnyt sen valtavan eron, joka hyvinvoinnissa on. Tuntuu, että ongelmat ovat liian suuria ja vaativat liian paljon rahaa yhden pienen ihmisen – minun – autettavakseni. Ja niinhän ne ovatkin. Onneksi on World Vision, joka kerää pienet purot suuremmiksi järviksi ja apua voidaan taidolla ja rakkaudella viedä sinne, jossa asiat eivät ole niin hyvin kuin meillä.

kummitoiminta.
Nuoria tyttöjä välitunnilla

Äitinä ja isoäitinä sitä ajattelee aina sydän syrjällään pieniä lapsia ja sitä, kuinka he pärjäävät. Lapset ovat kaikkialla maailmassa yhtä suloisia ja jokainen aikuinen varmasti haluaisi suojella lapsia ja suoda kaikille lapsille mahdollisuuden kasvaa ja varttua niin, että he voisivat viettää hyvän, turvallisen ja iloisen lapsuuden. World Vision kummeilla on siinä tärkeä tehtävä suoda mahdollisuuksia tekoihin, jotka auttavat kokonaisia kyliä. Minusta World Vision kummius on upea tapa auttaa. Monelle meistä 30 € on pieni uhraus kuukaudessa ja samalla se on suuri ilo, kun miettii mitä sillä saa aikaan.

Kuinka World Vision kummitoiminta hyödyttää lasta ja mitä lahjoituksella saadaan aikaan

• Kummien tuella mahdollistetaan työkalut köyhyyden juurisyiden ratkaisemiseen, jotta koko alue voi katkaista köyhyyden kierteen pysyvästi. Pääteemoina puhdas vesi, terveys & ravinto, koulutus, toimeentulo sekä lasten suojelu.

• Työn teemat valitaan yhdessä hankealueiden asukkaiden kanssa. World Visionin työntekijät ovat paikallisia ammattilaisia.

• Kummilahjoitus menee kummilapsen koko kotiseudun hyväksi, jotta kaikki alueen lapset ja perheet saavat tasapuolisesti apua.

• World Vision seuraa säännöllisesti kummilapsen hyvinvointia; esimerkiksi sitä, että hän käy koulua ja saa tarvittavat rokotukset. Kummin tuki ja mahdollinen yhteydenpito kertovat lapselle, että hän on tärkeä ja toivot hänelle hyvää.

• Kummi saa viestejä, kuvia ja videoita, joiden avulla hän voi seurata kummilapsen elämää ja avun perillemenoa.

kummitoiminta.

Miehelläni on ollut World Vision kummilapsi jo vuosia. Nyt on jo menossa toinen reipas poika jolle 30 Euron avustus lähtee tililtä kuukausittain. Summa ei tue vain omaa kummilasta, vaan raha tulee koko kyläyhteisön hyväksi. Ja ihanaa on se, että tiedämme, että raha menee perille ja että järjestelmä on luotettava ja turvallinen.

Kaksi tapaa kummiuteen

Pian minullakin on oma kummilapsi Keniasta. Kummiksi voi ryhtyä kahdella tavalla. Toisessa kummi valitsee itse kummilapsen, jolloin on mahdollisuus valita kummilapsi maan, iän tai sukupuolen mukaan. Toinen, uudempi vaihtoehto on antaa lapsen valita itse kumminsa. Valitsin jälkimmäisen, koska sain kuulla, kuinka mieluisaa se lapsille on. Olen lähettänyt oman kuvani World Visioninille, joka toimittaa sen edelleen Keniaan. Siellä lapset saavat valita kuvien perusteella oman kumminsa. Valitsin todella iloisenvärisen kuvan itsestäni ja jännitän nyt, kuka kuvan valitsee ja on tuleva kummilapseni, jonka elämää saan seurata täältä kaukaa ja tuntea samalla auttavani, koska voin.

kummitoiminta.
Valitsin tosi aurinkoisen kuvan lähetettäväksi Keniaan!

Omat kummivanhempani olivat minulle tärkeät elämäni tukipilarit

Tätä kummitoimintaa miettiessäni aloin muistella myös omia kummivanhempiani. Minulla oli viisi kummia, joista kaksi – Totti-setä ja Liisa-täti – olivat merkittävässä asemassa omassa lapsuudessani ja nuoruudessani. He asuivat samalla omakotialueella Helsingin Jollaksessa, kuin meidän perhe. Heidän luokseen saatoin mennä koska vain. Ja myös menin. Liisa-täti oli kansakoulunopettaja ja auttoi minua koko kouluaikani läksyissä. Olen sanasokea ja oppiminen oli haastavaa, mutta Liisalla oli aina aikaa. Kun lukujärjestykseen tuli ensimmäinen vieras kieli, kohdallani se oli ruotsi, sain apua Totti-sedältä, joka oli syntyjään suomenruotsalainen.  En olisi selvittänyt koulutietäni ilman heidän apuaan ja olisin jäänyt lapsuudessani hyvin yksinäiseksi ilman heidän läsnäoloaan.

Mutta ei siinä ollut kaikki. Tärkeintä oli se turva, rakkaus ja lämpö, jota heiltä sain. Omat vanhempani olivat töissä aamuvarhaisesta iltamyöhään ja kummien merkitys turvan tuojina oli suuri. Samoin heidän loputtomalla kannustuksellaan. Sain tuntea olevani tärkeä, osaava, kaunis ja pystyvä. Mikä valtava aarre! Hämmästyttävää on se, ettei minulla ole ainuttakaan valokuvaa meistä yhdessä. Se ei kyllä varsinaisesti haittaa, sillä tärkeämpää on se lämpö, joka on edelleen heiltä minussa.

kummitoiminta.

Toivoisin, että voisin välittää omalle kummilapselleni jotain samaa, siirtää saamaani hyvää edelleen. Että joku lapsi jossain voisi tuntea tukeni täältä kaukaa ja ajatella että hän todella tärkeä. Koska hänhän on! Jokainen lapsi on. Kummius on tehokas ja pysyviä muutoksia aikaansaava tapa auttaa kehitysmaiden lapsia. Ryhdy sinäkin kummiksi. Haastan sinut mukaan kummitoimintaan ja lupaan että se on todella palkitsevaa. Olisi ihanaa huomata, että lähtisit mukaan, olisit yksi maailmanparantajista ja voisit huonona hetkenäkin ajatella, että hitsi, minä autan ihmisiä parempaan elämään. Siitä tulee kyllä hyvä fiilis. Tästä linkistä löydät lisää tietoa ja voit ryhtyä lasten suojelijaksi.

kummitoiminta.

Olen käynyt useaan otteeseen Afrikassa, sen köyhimmissä maissa hyväntekeväisyysmatkoilla. Erityisesti noista matkoista on jäänyt mieleen aamuvarhaisella iloisina kouluun juoksevat lapset. Se on niin hauska näky, kun vekarat pinkovat kohti koulua ja nauravat mennessään. Kun matkasimme pikkubussilla läpi kylien savannilla, näimme useita kouluja ja paljon iloisia koululaisia. Kun katselin heitä bussin ikkunasta, oikein havahduin siihen iloisuuteen. Lapsen nauravat kasvot on ihana näky. Se sulattaa sydämen. Olen vieraillut useassa afrikkalaisessa koulussa, jotka eivät siis ole olleet kaupungeissa vaan maalaiskylissä savannilla. Olot ovat äärimmäisen alkeelliset ja esimerkiksi vihkoista, kynistä, värikynistä ja vaikkapa penaaleista on lapsille valtavasti iloa ja apua koulunkäynnissä ja he osaavat niitä myös arvostaa.

kummitoiminta.

Jos suinkin voit, lähde mukaan kummitoimintaan ja auta heitä, joilla on niin paljon vähemmän kuin meillä kellään, joille koulunkäyntikin itsestäänselvyys.

Kuvat on matkoiltani Afrikasta – kuvissa esiintyvät henkilöt eivät liity World Visionin toimintaan.

Tehdään maailmasta vähän parempi paikka

Blogia saa mielellään jakaa

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommenttia

  1. […] Olen kirjoittanut World Vision kummiudesta aiemminkin. Voit lukea kirjoitusen täältä. […]

    Vastaa