Kesämökki Saarenmaalla – kuvamatka meidän mökille

Meillä on kesämökki Saarenmaalla, kuten varmaan kaikki tietävätkin. Tänään on vähän haikea aamu, koska Jari lähtee tyttäremme kanssa sinne, enkä voi töiden tähden lähteä mukaan. Pandemia-aikana mökkivisiitit ovat muutenkin olleet harvassa ja ikävä Saarenmaalle on kova. On mennyt jo kaksi pääsiäistä ja juhannusta muualla kuin mökillä. Se on raastavaa. Mutta ehkä syksyllä pääsen sinne käymään. Nyt teen sinne kuvamatkan. Osa kuvista on ollut ennenkin blogissa, mutta uusia seuraajia on niin paljon, että tohdin käyttää niitä.

Tässä on meidän mökki. Kuvassa näkyy myös vinssikaivo. Itse kaivo on upeasti kivetty ja sinne on kiva kurkistaa. Vinssin tukipuu on tammea. Tästä kaivosta otetaan vettä auton pesuun ja kukille. Sisälle vesi tulee porakaivosta, jonka teetimme heti tilan ostettuamme.

Me ostettiin tila Saarenmaalta vuonna 2004 ja teimme siellä valtavan remontin. Talo on rakennettu vuonna 1923 ja se on tammihirttä. Pihapiirissä on myös talli, joka rakennettu vuonna 1936. Ostettaessa tallista oli jäljellä vain seinät. Valoimme talliin lattiat ja teetimme asiaan kuuluvat ruokokatot sekä talliin että mökkiin. Vanhaa kummassakin talossa on jäljellä seinät ja tunnelma ja lisänä ihana pihapiiri vanhoine omenapuineen.

Saarenmaalla on erityisasioita, joita kaipaan. Haluaisin ostaa torilta ihania koreja, kantarelleja ja käsin poimittuja mustikoita. Haluaisin mennä taimitarhaan, joka on erikoistunut pioneihin ja ostaa uusia värejä meidän pihaan. Haluaisin nähdä punaisina hehkuvat unikkopellot ja laitumilla vaeltavat pitkäkarvaiset ylämaanlehmät.

Saarenmaalla on kokonaan oma tunnelmansa. Siitä sanotaan, että siellä aika pysähtyy eikä se ole vain klisee ja tyhjää puhetta. Se todella pysähtyy. Välillä tuntuu kuin kulkisi jossain valtavan kokoisessa ulkoilmamuseossa ja kuitenkin se on täysin moderni palveluiltaan.

Ilmakuvassa vasemmalla näkyy vanha talli, jonka toisessa päässä on nyt kesähuone, keskellä autotalli ja toisessa päässä on sauna.
Vasemmalla on mökin nurkka ja keskellä kuvaa vanha talli. Kolme kiviseinää on vanhan kivinavetan pääty. Vuonna 1923 tammihirsistä rakennettu talo oli pitkä. Sen toisessa päässä asuivat ihmiset ja toisessa eläimet. Talo on aikanaan romahtanut tuosta välistä. Korjasimme kivinavetan osittain romahtaneet seinät, teimme tilaan kivilattian ja jätimme seinään ikkuna-aukot. Paikka sai nimekseen Pueblo.
Puebloon rakennettiin takka ja sen reunoilla kukoistavat villiviini, köynnösruusu ja viiniköynnös, josta tulee hyvä sato rypäleitä joka vuosi.
Pullet rypäleet tässä vielä raakoina.

Yhtenä vuonna istutin tänne laventelia ja ne ovat talvehtineet loistavasti. Minä ja mehiläiset rakastamme niiden väriä ja tuoksua! Seassa kasvaa myös yrttejä ja jokunen mansikka. Tämän pöydän ääressä yleensä juon aamukahvini ja luen kirjaa ennen kuin kukaan muu herää. Pueblo on aamuisin tontin lämpimin paikka.
Olen vaikuttanut Saarenmaan rakennushistoriaan pakon sanelemalla ideallani.
Keskellä taloa, sisäänkäynnin kohdalla katto oli vuotanut ja seinä oli mätä. Hirsiseinää olisi ollut mahdotonta jatkaa tai siis paikata kauniisti ja minulla oli yksi yö aikaa miettiä, kuinka seinä korjataan. Keksin, että tehdään kiviseinä ja siihen pieniä kivisiä hyllyjä kukkia ja kynttilöitä varten. Tätä mallia on sittemmin toteutettu monissa vanhoissa taloissa Saarenmaalla, jotka on remontoitu kuntoon.
Romahtaneen kivinavetan rakennusaineena oli ollut kalkkikivi, jota oli tontilla massoittain.
Kumpaakin taloon tehtiin perinteinen ruokokatto, jollaiset niissä oli ollut alunperinkin. Ikkunat tehtiin niin ikään vanhan mallin mukaan – ne aukeavat kokonaan, mutta jokaisessa ikkunassa on avattavissa myös erikseen yksi ruutu.
Talo takaa. Ruokokatto on kaunis ja se on myös hyvä lämmön- sekä äänen eriste. Talossa on täysin hiljaista, edes sateen ropina ei kuulu.

Mökki sisältä

Kaikille vieraille tarjotaan heti heidän saavuttuaan ensimmäiseksi  lasillinen Vana Talinnaa pienistä sormustimen kokoisista laseista, joita olen kerännyt Kuresaaren antiikkikaupoista vuosien varrella.

Tupa – keittiö – olohuone

Ruokailutila.
Keittiön rakensi paikoilleen meidän uskottu remonttimies Volli ja tämä keittiö ei tutise, sen verran jämäkästä puusta se on tehty!
Keittelen ruuat kaasuliedellä ja astianpesukone hoitelee tiskit. Astioita on liikaa ja rakastan niistä jokaista. Sama ongelma on täällä Espoossa…!
Kesämökki Saarenmaalla.
Tässä me istutaan takan äärellä keväisin ja syksyisin. Kesällä eletään ulkona. Siinä varmaan syy siihen, että näitä sisäkuvia on olemassa todella vähän. Tarjotinpöydän on Jarin vanhemmat tuoneet 80-luvulla Marokosta. Arkun, joka toimittaa pöydän virkaa, olen perinyt äidiltäni. Flamantin korituolit ostimme jo 2005 Boknäsiltä. Toppaukset olisi pitänyt ostaa erikseen ja ne olivat aivan törkeän kalliit, enkä suostunut ostamaan niitä. Ostin kuvassa näkyvät pehmusteet Vepsäisen pihamyynnistä viidellä eurolla. Ne kuuluvat oikeasti keinuun ja valuvat vähän aina välillä, mutta ei haittaa!

Makuuhuone

Tämä on ehkä talon paras huone. Sängynpäätynä on rakkaalta ystävältä saamani hieno intialainen sermi. Pieni lipasto on toiselta rakkaalta ystävältäni samoin kuin seinällä häämöttävä piiankaappi. Topattu sängynpeitto on pellavaa ja teetimme sen Kuresaaressa. Helmalakanan olen itse ommellut vanhoista pitsilakanoista. Kaikki mökin verhot ovat samaa Marimekon Pikseli pellavakangasta, minä tiedän vain yhden mahdollisen verhojen värin – se on valkoinen. Maljakossa tuoksuvat omalta pihalta poimitut pihajasmikkeet.
Arkku sängyn päädyssä on Saarenmaan antiikkia. Suuret tyynyliinat ovat peräisin 1800-luvun Ranskasta ja niiden sisään olen kätkenyt vieraspeitteet ja tyynyt. Moskiittoverkko on oikeasti käytössä kesäisin. Jos kärpänen pörrää huoneessa yöllä, se ei haittaa, kun tietää että se ei pääse verkon sisään.
Päiväunet 💜
Vaatekaappi on ranskalaista antiikkia ja voi – sitä pitäisi kuvata myös sisältä, koska se on niin hienosti tehty! Upeat rokokootuolit saimme ystäviltämme jotka olivat perineet ne. Ne oli maalattu valkoisiksi öljymaalilla ja ne entistettiin näin upeiksi Kuresaaressa. Lehmän taljan sain kerran yhdestä kodista, jossa olimme kuvaamassa – heillä oli vähän liikaa tavaraa ja myös muutama ylimääräinen lehmäntalja,  joista he halusivat päästä eroon – ne molemmat lepäävät nyt Saarenmaan mökin lattialla.

Lastenhuone – vierashuone

Kesämökki Saarenmaalla.
Tähän suureen huoneeseen mahtuu neljä kunnon sänkyä. Huone oli alunperin lapsillemme, mutta nyt se toimii myös vierashuoneena. Neljän sängyn paikkaa voi siirrellä loputtomasti sen mukaan, keitä huoneessa nukkuu. Tilaa voi rajata verhoilla kahteen suuntaan – sekä poikittain että pitkittäin.
Punaiset peitteet ovat 100% villaa ja ne ovat n. 40 vuotta vanhat. Äitini osti ne aikanaan mummilleni. Laatu kestää! Seinällä olevan pitsin on virkannut anoppini. Ja täälläkin suurten, vanhojen tyynynpäällisten sisään on varastoitu peitteet ja tyynyt.
Sänky toimii sohvana. Perinteisiä Saarenmaan tuoleja on vaikeaa löytää (vas). Ikkunan alla on katajasta tehty säleikkö, joka joka toimi aikanaan koiran esteenä, kun halusimme pitää sen joko sisällä tai ulkona.

Sauna

Sauna on rakennettu tallin toiseen päähän. Pesutilat on vuorattu kokonaan luonnonkivillä, jotka löytyivät tontilta. Löylyhuoneen seinät on tuppeensahattua lautaa.

Yläkerta on ihanaa valoisaa tilaa. Täällä on ihana nukkua. Hirsikehikon sisällä on Unikulman joustinpatjat. Sängyistä ei tingitty. Ne on kaikki kunnollisia, uni on niin tärkeä asia!

Kuva: Johanna Myllymäki

Tontin vanhat omenapuut antavat valtavan sadon ja pitelevät kiinni pyykkinarusta.
Kesämökki Saarenmaalla.
Aamut Saarenmaalla alkavat aikaisin, kun hiippailen paljasjaloin pihanurmella ja juon kahvia yksin tuulen huminaa kuunnellen.
Kesämökki Saarenmaalla.
Tämä portti on ihanaa avata ja aina yhtä haikeaa sulkea!

Ai että – kyllä olisi ihanaa nyt olla mökillä! Mutta kyllä mä vielä sinne pääsen – syksyllä kun tähdet loistavat kirkkaasti yötaivaalla! Siinäkin on oma hohtonsa! Täällä on lisää juttua meidän Saarenmaasta.

Ihanaa kesää kaikille, missä ikinä sitä vietättekään!

Hanna

Blogia saa mielellään jakaa

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 kommenttia

 1. Kristiina 12.07.2021

  Aivan ihana mökki! Mikä tunnelma <3

  Vastaa
 2. Sirpa 19.06.2023

  Ihana Tarina ja kuvat Kiitos ,Olisi kiva tietää kuka on valmistanut puuikkunat joissa yxi tuuletus luukku ,Todella kivat

  Vastaa
  • Hanna 19.06.2023

   Hei Sirpa,
   Kiva että viihdyit tekstin parissa ja meidän mökillä. En enää muista mikä oli firma, joka ikkunat teki, mutta se oli paikallinen yritys Saarenmaalla.
   Hanna

   Vastaa