Marokkolainen appelsiinikakku

Marokkolainen appelsiinikakku on mehevä, raikas, hunajainen, mausteinen ja makea. Sen leipominen on helppoa, ainekset vain sekoitetaan keskenään. Lopuksi keitetään siirappi, joka tarkoittaa että appelsiinin ja sitruunan mehua sekä hunajaa ja mausteita keitetään 5-10 min kattilassa. Eli tämän kakun osaa jokainen leipoa.

Marokkolainen appelsiinikakku on mehevä ja gluteeniton.
Tämä kakku on supermehevä – se oikeasti sulaa suussa!

Kakku säilyy jääkaapissa pitkään hyvänä, ellei se katoa parempiin suihin heti kättelyssä. Se kyllä kannattaa jäähdyttää ensin, sillä juuri jääkaappikylmänä se on kaikkein parasta. Seuraksi sopii tosi hyvin turkkilainen jogurtti, jota voi halutessaan jalostaa joko ripauksella hunajaa, sitruunan- tai appelsiininkuorta tai jotain likööriä kuten esimerkiksi Contreauta. Itse kyllä popsin sitä ihan pelkän jogurtin kanssa tai vailla sitäkin. Mutta vaihtoehdot on aina kivoja. ja niitä on tässä kakussa mahdollista toteuttaa useita.

Laita vuokaan leivinpaperi, niin saat kakun nostettua vuoasta pois.

Minä käytin öljynä Borgesin mietoa oliiviöljyä, mutta sen voi halutessaan vaihtaa auringonkukka- tai rypsiöljyyn. maun takia sitä ei tarvitse tehdä, sillä miedon oliiviöljyn maku ei maistu lainkaan kakussa, vaikka toisin voisi luulla. Valkoisen sokerin voi vaihtaa intiaani- ruoko- tai kookossokeriin. Mausteneiloikoiden määrää voi vaihdella tai jopa jtää kokonaan pois. Kolmesta tulee tuskin huomattava maku, mutta viidessä on jo potkua. Myös sitruunan määrää voi vaihdella, tosin sen kirpeys on tässä kakussa minusta ohjeen mukaisesti käytettynä juuri paras. Hunajan voi vaihtaa vaahterasiirappiin ja lisäksi kakun voi leipoa myös pyöreään vuokaan. Siinä on vain se ongelma, että kyllin pieniä paloja on haastavaa saada aikaan. Sopiva pala tätä kakkua on minusta sellainen 5 x 5 cm kuutio.

Käytin taikinassa Borgesin oliiviöljyä joka on miedon makuista. Oliviiöljyn makua ei ole kakussa., mutta kovin vahvan makuista ei kannata varmasti käyttää. Mantelijauhoja on monilla valmistajilla, tällä kertaa käytössä oli Urtekramin luomu mantelijauhot.

Kakussa ei ole lainkaan vehnää, vaan se leivotaan mantelijauhoista joten se on gluteeniton eikä siinä ole maitoakaan, joten se sopii monille herkuttelijoille. Ja ai että se maistuu hyvältä! Sehän siinä parasta on!

Jos gluteenittomuus kiinnostaa niin myös luumukakku tuoreista luumuista on ihanan mehevä herkku. Sen ohje löytyy täältä.

Ja sitten leipomaan!

Appelsiinikakku maistuu parhaalta kylmänä.
Tuo mehevyys…!

Marokkolainen appelsiinikakku

Uuni 180°C

Leivinpaperilla vuorattu n. 30 x 20 cm kokoinen vuoka (Omani oli 27x 19 cm Ikean keraaminen vuoka)

Ainekset:

300 g mantelijauhoja

250 g sokeria

2 tl leivinjauhetta

5 kananmunaa

2 dl mietoa oliiviöljyä (käytin Borgesia)

1 dl + 2 tl hunajaa

1 suuren luomuappelsiinin raastettu kuori ja mehu

1 luomusitruunan raastettu kuori ja mehu

3-5 kokonaista mausteneilikkaa

2 kanelitankoa

Tee näin:

Sekoita ensin yhteen mantelijauhot, sokeri ja leivinjauhe.

Vatkaa toisessa kulhossa sekaisin munat, öljy ja 2 tl hunajaa, raastettu appelsiinin sekä sitruunan kuori.

(jos sinulla ei ole juoksevaa hunajaa, kovettuneen hunajan saa juoksevaksi helposti mikrossa lämmittämällä)

Lisää joukkoon mantelijauhoseos ja sekoita hyvin. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa n. 45-60 min. Peitä kakun pinta kevyesti foliolla, kun kakku on ollut n. 20 min uunissa, ettei pinta tummu liikaa.

Kakku on kypsä, kun siihen pistettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa. Omani oli uunissa reilut 45 min. Paistoaikaan vaikuttaa tietenkin vuoan materiaali ja koko. Kokeile siis!

Kun kakku on kypsä, nosta se uunista mutta jätä vuokaan.

Valmista siirappi. Laita kattilaan 1 dl hunajaa, appelsiinin ja sitruunan mehut, mausteneilikat ja kanelitangot. Keitä seosta n. 5- 10 minuuttia kunnes se paksuuntuu aavistuksen.

Kakun vielä ollessa kuuma/lämmin pistele siihen puutikulla reikiä (hammastikku tai puinen grillivarras toimivat hyvin) ja kaada sitten siirappi kakun päälle ja sivele sitä pullasudilla, kunnes se imeytyy kakkuun.

Anna kakun jäähtyä vuoassa ja nosta se vielä vuokineen päivineen jääkaappiin. Kakku on parasta jääkappikylmänä ja sen kanssa sopii ihanasti turkkilainen jogurtti, jonka päälle voi pirskotella hiukan hunajaa tai sitruunan kuortakin.

Superherkkua! Appalesiinikakku!

Makoisia hetkiä suu makeana!

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

15 kommenttia

  1. Maria 18.01.2021

    Olisi huippua jos kertoisit mistä resepti on peräisin?:)

    Vastaa
    • Hanna 19.01.2021

      Hei Maria!
      Jännä kysymys! Kaipaatko enemmän tarinoita mun reseptijuttuihin?
      Sain reseptin ystävältäni kaksi vuotta sitten yhden Espanjan reissun jälkeen, kun kuvailin hänelle, kuinka rakastan ja jäin kaipaamaan sikäläisiä ihania appelsiinilehtoja. Sen jälkeen olen leiponut kakusta monta versiota, koska sitä on niin helppoa muokata. Minusta tämä versio on paras.
      Hanna

      Vastaa
  2. Valle 21.01.2021

    Heippa! Tässä juuri valelen kakkua tällä siirapilla 🙂 siirappia tuli aika paljon (ehkä 2dl) onko tarkoitus käyttää kaikki kakkuun? Tuntuu aika suurelta määrältä🤔

    Vastaa
    • Hanna 22.01.2021

      Hei Valle!
      Nyt aamulla vasta näin viestisi. 2 dl on aika paljon mutta 1,5 ei ole. Se ei ole kamalan tarkkaa. Siirappia voi keittää vähän ennemmän kokoon, jos tuntuu että sitä on liikaa. Oikeastaan reseptissä pitäisi olla dl määrät eikä yhden appelsiinin ja sitruunan mehu, koska niissä mehukkuukissa voi olla aika paljon eroja. Mutta hyvää tulee vaikka laittaa kaikki.
      Kerro kuinka kävi ja mitä pidit lopputuloksesta! Olis tosi kivaa kuulla!
      Hanna

      Vastaa
  3. Valle 22.01.2021

    Hanna, tästä tuli taivaallista😍🙏 mielestäni hyväkin, että siirappia oli reilusti, sillä koostumus on aivan ihanan mehevä. Kiitos reseptistä!

    Vastaa
    • Hanna 22.01.2021

      Jesss! Mahtavva kuulla – minustakin se on ihana kakku!
      Kiva kun laitoit viestin, kiitos!

      Hanna

      Vastaa
  4. Johanna 09.02.2021

    Moi

    Voisiko hienosokerin korvata jollakin muulla sokerilla? Tekisin vieraalle tarjottavaksi, mutta hän onkin nyt sokerittomalla joten mietin jotain muuta sen tilalle.

    Vastaa
    • Hanna 09.02.2021

      hei Johanna,
      Voiko ystäväsi silti syödä hunajaa, vai onko kaikki makeat herkut kiellettyjä? Tähän kakkuunhan tulee hunajainen kostutusliemi, joka on tärkeä osa kakkua. Jos hunaja on ok, voit kyllä leipoa kakun niin, että käytät sokerin asemesta Stewia Sweet jauhetta. Se on puolet makeampaa kuin sokeri, joten laita sitä puolet vähemmän. Tähän reseptiin siis 125 g.
      Mutta periaatteessa kaikki sellaiset leivonnaiset, joissa sokeria ja kananmunaa ei tarvitse vatkata vaahdoksi, onnistuvat Stewiajauheella.
      esimerkiksi tänmä suklaakakku on ihana ja helppo. Vaihdat vain sokerin Stewiaan ja puodotat märrän puoleen
      Helppo suklaakakku

      150g voita

      3 dl sokeria
      3 dl vehnäjauhoja
      2tl leivinjauhetta
      1-2 tl vaniljasokeria
      2-3 rkl kaakaojauhetta (van Houten tms)

      2 kpl kevyesti vatkattua kananmunaa
      ¾ dl maitoa tai kermaa
      ¾ dl kiehuvaa vettä

      Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivien aineiden joukkoon sulanut, vähän jäähtynyt rasva, sitten kevyesti vatkatut kananmunat, maito tai kerma ja vesi.

      Kaada taikina hyvin jauhotettuun rengasvuokaan ja paista noin 40 min 175° C uunissa. Tai jos teet täytekakun niin tavalliseen irtopohjaiseen kakkuvuokaan.

      Toivottavasti onnistut hyvässä tarjoilussa.
      Terveisin Hanna

      Vastaa
  5. Tarja 27.02.2021

    Hei Hanna!

    Juuri testasimme eilen leivottua kakkua ja se on ihana! Osaatko sanoa, kuinka kauan säilyy jääkaapissa tai mitä tykkää pakastamisesta?

    Vastaa
    • Hanna 27.02.2021

      Hei Tarja, Joo hyvin kestää jääkaapissa varmasti viikon, ja sanoisin että ylikin. hkä jopa kaksi. En ole koskaan pakastanut tätä, joten en tiedä kokemuksesta, mutta arvioisin, että kestää hyvin pakastimenkin. Saattaa jopa mehustua lisää. Mutta tämä siis vain arvausta!
      Ihanaa viikonloppua – kiva kuulla että että tykkäsit kakusta!
      Hanna

      Vastaa
  6. Tarja 27.02.2021

    …ja juuri huomasin, että alussahan oli asiasta maininta. 😖

    Vastaa
  7. Boon 21.09.2021

    Paras resepti. Kaksi kertaa jo tehnyt. Iso kiitos.

    Vastaa
    • Hanna 21.09.2021

      Ihanaa! On kiva kuulla, kun joku on leiponut näistä mun reseptetistä! Ihanaa syksyä sinulle!
      Hanna

      Vastaa
  8. Kotikokki 25.02.2023

    Kyllä sellaisetkin leivonnaiset onnistuvat stevialla joissa muna ja sokeri vatkataan, kuten esim veriappelsiini muffinsit. 2 munaa 1/2 dl steviaa 1 dl veriappelsiinin mehua ja kahden veriappelsiinin kuori raastettua, 1 dl flora culinessea 3 dl vehnäjauhoja ja 1,5 tl leivinjauhetta. Paistetaan 200 C 20 minuuttia.

    Vastaa