Marokkolainen appelsiinikakku on mehevä, raikas, hunajainen, mausteinen ja makea. Sen leipominen on helppoa, ainekset vain sekoitetaan keskenään. Lopuksi keitetään siirappi, joka tarkoittaa että appelsiinin ja sitruunan mehua sekä hunajaa ja mausteita keitetään 5-10 min kattilassa. Eli tämän kakun osaa jokainen leipoa.
Kakku säilyy jääkaapissa pitkään hyvänä, ellei se katoa parempiin suihin heti kättelyssä. Se kyllä kannattaa jäähdyttää ensin, sillä juuri jääkaappikylmänä se on kaikkein parasta. Seuraksi sopii tosi hyvin turkkilainen jogurtti, jota voi halutessaan jalostaa joko ripauksella hunajaa, sitruunan- tai appelsiininkuorta tai jotain likööriä kuten esimerkiksi Contreauta. Itse kyllä popsin sitä ihan pelkän jogurtin kanssa tai vailla sitäkin. Mutta vaihtoehdot on aina kivoja. ja niitä on tässä kakussa mahdollista toteuttaa useita.
Minä käytin öljynä Borgesin mietoa oliiviöljyä, mutta sen voi halutessaan vaihtaa auringonkukka- tai rypsiöljyyn. maun takia sitä ei tarvitse tehdä, sillä miedon oliiviöljyn maku ei maistu lainkaan kakussa, vaikka toisin voisi luulla. Valkoisen sokerin voi vaihtaa intiaani- ruoko- tai kookossokeriin. Mausteneiloikoiden määrää voi vaihdella tai jopa jtää kokonaan pois. Kolmesta tulee tuskin huomattava maku, mutta viidessä on jo potkua. Myös sitruunan määrää voi vaihdella, tosin sen kirpeys on tässä kakussa minusta ohjeen mukaisesti käytettynä juuri paras. Hunajan voi vaihtaa vaahterasiirappiin ja lisäksi kakun voi leipoa myös pyöreään vuokaan. Siinä on vain se ongelma, että kyllin pieniä paloja on haastavaa saada aikaan. Sopiva pala tätä kakkua on minusta sellainen 5 x 5 cm kuutio.
Kakussa ei ole lainkaan vehnää, vaan se leivotaan mantelijauhoista joten se on gluteeniton eikä siinä ole maitoakaan, joten se sopii monille herkuttelijoille. Ja ai että se maistuu hyvältä! Sehän siinä parasta on!
Jos gluteenittomuus kiinnostaa niin myös luumukakku tuoreista luumuista on ihanan mehevä herkku. Sen ohje löytyy täältä.
Ja sitten leipomaan!
Marokkolainen appelsiinikakku
Uuni 180°C
Leivinpaperilla vuorattu n. 30 x 20 cm kokoinen vuoka (Omani oli 27x 19 cm Ikean keraaminen vuoka)
Ainekset:
300 g mantelijauhoja
250 g sokeria
2 tl leivinjauhetta
5 kananmunaa
2 dl mietoa oliiviöljyä (käytin Borgesia)
1 dl + 2 tl hunajaa
1 suuren luomuappelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
3-5 kokonaista mausteneilikkaa
2 kanelitankoa
Tee näin:
Sekoita ensin yhteen mantelijauhot, sokeri ja leivinjauhe.
Vatkaa toisessa kulhossa sekaisin munat, öljy ja 2 tl hunajaa, raastettu appelsiinin sekä sitruunan kuori.
(jos sinulla ei ole juoksevaa hunajaa, kovettuneen hunajan saa juoksevaksi helposti mikrossa lämmittämällä)
Lisää joukkoon mantelijauhoseos ja sekoita hyvin. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa n. 45-60 min. Peitä kakun pinta kevyesti foliolla, kun kakku on ollut n. 20 min uunissa, ettei pinta tummu liikaa.
Kakku on kypsä, kun siihen pistettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa. Omani oli uunissa reilut 45 min. Paistoaikaan vaikuttaa tietenkin vuoan materiaali ja koko. Kokeile siis!
Kun kakku on kypsä, nosta se uunista mutta jätä vuokaan.
Valmista siirappi. Laita kattilaan 1 dl hunajaa, appelsiinin ja sitruunan mehut, mausteneilikat ja kanelitangot. Keitä seosta n. 5- 10 minuuttia kunnes se paksuuntuu aavistuksen.
Kakun vielä ollessa kuuma/lämmin pistele siihen puutikulla reikiä (hammastikku tai puinen grillivarras toimivat hyvin) ja kaada sitten siirappi kakun päälle ja sivele sitä pullasudilla, kunnes se imeytyy kakkuun.
Anna kakun jäähtyä vuoassa ja nosta se vielä vuokineen päivineen jääkaappiin. Kakku on parasta jääkappikylmänä ja sen kanssa sopii ihanasti turkkilainen jogurtti, jonka päälle voi pirskotella hiukan hunajaa tai sitruunan kuortakin.
Makoisia hetkiä suu makeana!
Hanna
Olisi huippua jos kertoisit mistä resepti on peräisin?:)
Hei Maria!
Jännä kysymys! Kaipaatko enemmän tarinoita mun reseptijuttuihin?
Sain reseptin ystävältäni kaksi vuotta sitten yhden Espanjan reissun jälkeen, kun kuvailin hänelle, kuinka rakastan ja jäin kaipaamaan sikäläisiä ihania appelsiinilehtoja. Sen jälkeen olen leiponut kakusta monta versiota, koska sitä on niin helppoa muokata. Minusta tämä versio on paras.
Hanna
Heippa! Tässä juuri valelen kakkua tällä siirapilla 🙂 siirappia tuli aika paljon (ehkä 2dl) onko tarkoitus käyttää kaikki kakkuun? Tuntuu aika suurelta määrältä🤔
Hei Valle!
Nyt aamulla vasta näin viestisi. 2 dl on aika paljon mutta 1,5 ei ole. Se ei ole kamalan tarkkaa. Siirappia voi keittää vähän ennemmän kokoon, jos tuntuu että sitä on liikaa. Oikeastaan reseptissä pitäisi olla dl määrät eikä yhden appelsiinin ja sitruunan mehu, koska niissä mehukkuukissa voi olla aika paljon eroja. Mutta hyvää tulee vaikka laittaa kaikki.
Kerro kuinka kävi ja mitä pidit lopputuloksesta! Olis tosi kivaa kuulla!
Hanna
Hanna, tästä tuli taivaallista😍🙏 mielestäni hyväkin, että siirappia oli reilusti, sillä koostumus on aivan ihanan mehevä. Kiitos reseptistä!
Jesss! Mahtavva kuulla – minustakin se on ihana kakku!
Kiva kun laitoit viestin, kiitos!
Hanna
Moi
Voisiko hienosokerin korvata jollakin muulla sokerilla? Tekisin vieraalle tarjottavaksi, mutta hän onkin nyt sokerittomalla joten mietin jotain muuta sen tilalle.
hei Johanna,
Voiko ystäväsi silti syödä hunajaa, vai onko kaikki makeat herkut kiellettyjä? Tähän kakkuunhan tulee hunajainen kostutusliemi, joka on tärkeä osa kakkua. Jos hunaja on ok, voit kyllä leipoa kakun niin, että käytät sokerin asemesta Stewia Sweet jauhetta. Se on puolet makeampaa kuin sokeri, joten laita sitä puolet vähemmän. Tähän reseptiin siis 125 g.
Mutta periaatteessa kaikki sellaiset leivonnaiset, joissa sokeria ja kananmunaa ei tarvitse vatkata vaahdoksi, onnistuvat Stewiajauheella.
esimerkiksi tänmä suklaakakku on ihana ja helppo. Vaihdat vain sokerin Stewiaan ja puodotat märrän puoleen
Helppo suklaakakku
150g voita
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1-2 tl vaniljasokeria
2-3 rkl kaakaojauhetta (van Houten tms)
2 kpl kevyesti vatkattua kananmunaa
¾ dl maitoa tai kermaa
¾ dl kiehuvaa vettä
Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivien aineiden joukkoon sulanut, vähän jäähtynyt rasva, sitten kevyesti vatkatut kananmunat, maito tai kerma ja vesi.
Kaada taikina hyvin jauhotettuun rengasvuokaan ja paista noin 40 min 175° C uunissa. Tai jos teet täytekakun niin tavalliseen irtopohjaiseen kakkuvuokaan.
Toivottavasti onnistut hyvässä tarjoilussa.
Terveisin Hanna
Hei Hanna!
Juuri testasimme eilen leivottua kakkua ja se on ihana! Osaatko sanoa, kuinka kauan säilyy jääkaapissa tai mitä tykkää pakastamisesta?
Hei Tarja, Joo hyvin kestää jääkaapissa varmasti viikon, ja sanoisin että ylikin. hkä jopa kaksi. En ole koskaan pakastanut tätä, joten en tiedä kokemuksesta, mutta arvioisin, että kestää hyvin pakastimenkin. Saattaa jopa mehustua lisää. Mutta tämä siis vain arvausta!
Ihanaa viikonloppua – kiva kuulla että että tykkäsit kakusta!
Hanna
…ja juuri huomasin, että alussahan oli asiasta maininta. 😖
❤️
Hanna
Paras resepti. Kaksi kertaa jo tehnyt. Iso kiitos.
Ihanaa! On kiva kuulla, kun joku on leiponut näistä mun reseptetistä! Ihanaa syksyä sinulle!
Hanna
Kyllä sellaisetkin leivonnaiset onnistuvat stevialla joissa muna ja sokeri vatkataan, kuten esim veriappelsiini muffinsit. 2 munaa 1/2 dl steviaa 1 dl veriappelsiinin mehua ja kahden veriappelsiinin kuori raastettua, 1 dl flora culinessea 3 dl vehnäjauhoja ja 1,5 tl leivinjauhetta. Paistetaan 200 C 20 minuuttia.