Mantelikakku ja voitaikinaleivokset

Mehevä mantelikakku ja raikkaat voitaikinaleivokset esiintyivät taannoisessa Instagram postauksessani ja reseptejä pyydettiin. Tässä ne tulevat!

Mehevä mantelikakku

Minulta tilattiin kerran kuvauksiin kakku ulkonäön perusteella. Sain nähtäväkseni kuvan kakusta, joka haluttiin rekvisiitaksi. Niin innostavaa! Periaatteessahan mehevä mantelikakku näyttää samalta, kuin sokerikakku, jonka päälle ripotellaan mantelilastuja ja tomusokeria. Kuvan kakusta oli kuitenkin leikattu pala, ja näin sisuksen olevan kauniin keltaisen. Olihan kakkumysteeri ihan pakko selvittää. Ja hakemalla löysin lopulta saman kuvan ja arvoitus ratkesi. Kyseessä oli mantelikakku, jonka väri tuli maissijauhoista.

Mantelikakkutaikinaan tulee myös mantelimassaa, joka harmillisen usein karkottaa kotileipurin reseptin ääreltä karvasmantelin maun tähden. Mutta huomio huomio – kaupassa yleisimmin myytävässä mantelimassassa ei ole karvasmantelia vaan se sisältää ainoastaan sokeria, mantelia ja vettä. Ja sehän ei taas voi olla muuta kuin hyvää!

Tähän kakkuun voi kuitenkin lisätä muutaman tipan karvasmanteliaromia, jos pitää sen hienostuneesta mausta.

Mantelikakku

1,2 dl maissijauhoja (ei Maizenaa, vaan oikeita maissijauhoja esim. Viljatuote tai Risenta)

1,2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

120 g huoneenlämpöistä voita

70 g mantelimassaa

½ tl vanilja-aromia (neste, jos käytät vaniljasokeria lisää 1 tl jauhojen joukkoon)

3 dl tomusokeria

4 kpl kananmunan keltuaisia

2 kpl kanamunia

½ dl smetanaa tai créme Fraîcea

180° n. 30 minuuttia

Vuoka ∅ 20 cm

Laita irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi ja leikkaa paperista suikaleet myös peittämään vuoan reunat. Paperi pysyy hyvin paikoillaan, kun sipaiset vuokaan muutaman pyyhkäisyn voita sinne tänne.

Sekoita ensin yhteen kuivat aineet: maissijauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe (jos käytät vaniljasokeria, niin lisää myös se joukkoon)

Laita yleiskoneen kulhoon mantelimassa pieninä palasina sekä huoneenlämpöinen voi. Käytä yleiskoneen litteää sekoitinta ja vatkaa seosta n. 3 min. Voit käyttää myös sähkövatkainta, mutta vispaa silloin seosta kauemmin. Lopputuloksen täytyy olla vaalea ja kuohkea.

Kaada joukkoon nestemäinen vanilja-aromi ja sekoita hyvin.

Lisää voiseokseen tomusokeri pienissä erissä välillä hyvin sekoittaen. Käytä yleiskonetta ensin hitaalla- ja sitten keskinopeudella. Sekoita niin kauan, että seos on keveää ja ilmavaa.

Lisää sitten joukkoon keltuaiset ja munat yksi kerrallaan, hyvin vatkaten.

Sekoita lopuksi joukkoon jauhoseos ja smetana.

Paista kakkua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla tai katso milloin kakku alkaa irrota vuoan reunoista, silloin se on kypsä. Jos pinta alkaa tummua ja paistoa täytyy jatkaa, peitä vuoka leivinpaperilla tai foliolla.

Anna kypsän kakun jäähtyä 15 minuuttia vuoassa ja ota sitten varovasti irtoreunat pois ja poista paperit kakun reunalta. Anna kakun jäähtyä ritilällä. Siirrä jäähtynyt kakku tarjoiluvadille ja vedä samalla leivinpaperi varovasti pois.

Raikkaat voitaikinaleivokset

Voitaikinaleivokset on ehkä helpoimat leipomukset ikinä ja lopputulos on sekä herkullinen että kaunis.

Jotta leivosten reunat nousevat kauniisti, mutta pohja pysyy matalana, on leivosten reunaan painettava pieni viilto ja sitten pisteltävä viillon sisäpuolelle jäävä pohja haarukalla.

Voitaikinaleivokset

1 pkt Pakastettua voi- tai lehtitaikinaa – mielellään esikaulittu ja laskostettu iso levy

200 g Maustamatonta (Philadelphia)-tuorejuustoa

2 rkl sokeria

2 tl sitruunanmehua

1 tl raastettua sitruunan kuorta

1 tl vaniljauutetta

1 kananmuna

Raesokeria

Tuoreita marjoja tai hedelmäpaloja

Tarvitset suuremman (n. 10 cm) ja pienemmän (n. 9 cm) muotin. tai kaksi erikokoista lasia.

Uuni 200 °C

Sekoita yhteen tuorejuusto, sokeri, sitruunanmehu ja -kuori ja vaniljauute, kunnes seos on kermaisen sileää.

Kauli taikinaa jauhotetulla pöydällä hiukan ohuemmaksi. Jos olet hankkinut taikinalevyjä, kauli ne yhteen niin, että saumat häviävät.

Ota taikinasta suuremmalla muotilla pyörylöitä ja laita pelille leivinpaperin päälle. Tee pienemmällä muotilla kevyt painallus keskelle taikinaympyrää ja pistele sen keskusta haarukalla.

Pursota tuorejuustoseosta pistellylle taikinalle. Voitele reunus kanamunalla ja ripottele reunoille raesokeria.

Paista 200° C uunissa n. 15-18 minuuttia ja anna jäähtyä. Kokoa leivoksien keskelle tuoreita marjoja tai hedelmäpaloja.

Jos mielesi halajaa pääsiäiseksi ihanaa suklaajuustokakkua, sen reseptin löydät täältä

Onnistuneita hetkiä taikinoiden parissa – leipominen on ihanaa! Kivaa jos laitat kuvan Instagremiin sun kakuista ja leivoksista ja tägäät sinne minut, on niin kivaa nähdä kun muut leipovat mun resepteillä.

Blogia saa myös mielellään jakaa – ei tarvitse kysyä erikseen lupaa.

Taikinaterkuin,

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommenttia

  1. Janne Laakso 04.05.2024

    Aivan ihanaa herkkua tuo mantelikakku

    Vastaa