Mustikkaa! Yhdeksän ihanaa reseptiä!

Parhaat mustikkapiirakat maistuvat tietenkin vahvasti mustikoille, mutta vaihtoehtoja on paljon – helposta haastavampiin ohjeisiin ja niihin jotka voi tehdä myös pakastetuista mustikoista. Keräsin tähänyhdeksän omaa mustikkareseptiäni, joita olen leiponut menestyksekkäästi. Nyt uunit kuumiksi ja leipomaan!

Mustikka-valkosuklaa piirakka

Mustikka-valkosuklaapiirakka

Sinivalkoinen mustikkapiirakka on ehdoton kahvipöydän kuningatar. Limetillä maustettu valkosuklaamousse aateloi metsän mustikka-aarteen suussa sulavaksi herkuksi.

1 kpl pakastettu pyöreä kauramurotaikina

6 dl mustikoita 350g

2 dl hillosokeria 150g

1 tl kardemummaa

Valkosuklaamousse

3 dl kuohukermaa

150 g valkosuklaata

+ vähän koristeeksi pinnalle

1 rkl limetin mehua

1 limetin raastettu kuori

3 kpl liivatelehtiä

Piiraan voi tehdä sekä piirakkavuokaan että irtopohjaiseen kakkuvuokaan, jolloin sen voi siirtää varovasti tarjoiluvadille. Jos käytät piirakkavuokaa, voit taputella kauramurotaikinan siihen suoraan. Jos haluat tarjoilla piirakan tarjoiluvadilta laita irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle ensin leivinpaperi. Leikkaa kaksi vuoan reunan levyistä suikaletta leivinpaperia ja peitä niillä vuoan reunat. Paperi pysyy hyvin paikoillaan, kun sipaisee vuoan reunoihin vähän voita.

Painele sulanut kauramurotaikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tee reunoista n. 4 cm korkeat.

Tee täyte.

Sekoita yhteen hillosokeri ja kardemumma ja lisää seos mustikoiden joukkoon. Kaada mustikat vuokaan taikinan päälle.

Paista piirakkaa 170 asteessa uunin alimmalla tasolla 30- 40 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet kauniin värin.

Koska täyte on löysää, nosta vuoka varoen uunista, ettei se läiky ja värjää piiraan reunoja. Anna piiraan jäähtyä täysin, jolloin myös mustikkatäyte hyytyy.

Valkosuklaamousse

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Raasta limetin kuori ja purista 1 rkl limetin mehua kattilaan tai mikronkestävään kulhoon.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahtoon limetin raastettu kuori.

Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa välillä sekoittaen.

Sekoita sulanut suklaa kermavaahtoon.

Sulata liivakot limetin mehussa mikrossa tai liedellä, anna seoksen jäähtyä ja lisää se kermavalkosuklaaseokseen hyvin sekoittaen.

Anna valkosuklaamoussen hyytyä jääkaapissa 15-30 minuuttia. Sekoittele moussea välillä ja tarkista koska se on hyytynyt sen verran, ettei se valu ja että se on helppoa levittää piiraan päälle. Laita piiras vielä tunniksi jääkaappiin hyytymään.

Vuole valmiin piiraan päälle valkosuklaalastuja ja kaada pinnalle mustikoita.

Mustikkakukko eli rättänä

Helppo!

Parhaat mustikkapiirakat
Mustikkakukko on perinneherkku, joka on helppo tehdä. Se onnistuu kaikilta.

200g              voita (margariini ei tässä käy)

¾ dl               sokeria

3 dl                karkeita ruisjauhoja

1 tl                leivinjauhetta

Täyte

 400g             pakastemustikoita tai 8 dl tuoreita

1 dl                sokeria

2rkl- ½ dl       perunajauhoja

(1 tl               kardemummaa)

Tarjoiluun

Vaniljajäätelöä

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ruisjauhoihin ja lisää voi-sokerivaahtoon.

Erota taikinasta noin 2/3 ja levitä se noin 18 x 20 cm kokoisen vuoan pohjalle ja reunoille.

Laita loput taikinasta leivinpaperille ja laita toinen leivinpaperi päälle. Kauli tai taputtele käsin taikina vuoan kokoiseksi levyksi ja laita se hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Jos käytät pakastemustikoita sulata ne ja lisää joukkoon perunajauhot ja sokeri sekä halutessasi kardemumma. Kaada seos vuokaan ja laita taikinakansi mustikoiden päälle.

Paista 200° n. 40 minuuttia. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa.

Muropohjainen mustikkapiirakka,

jossa maistuu beurre noisette eli ruskistettu voi

Parhaat mustikkapiirakat
Muropohjainen piiras ei kaipaa seurakseen mitään, mutta sen kanssa voi kyllä syödä jäätelöä tai vaniljakastiketta.

100g sulatettua ja ruskistettua voita (margariini ei käy)
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1 kananmuna
n. 6 dl mustikoita
(1 rkl perunajauhoja)
2 rkl sokeria

Tee ensin ruskistettu voi.
Kuumenna voita kattilassa keskilämmöllä ja pyöräyttele kattilaa lempeästi voin sulaessa ja vaahdotessa. Ole varovainen, ettet polta voita, se tapahtuu yhtäkkiä, joten pidä katse kattilassa herkeämättä. Kun voi on kullan ruskeaa ja siitä erottuu pähkinäinen tuoksu, se on valmista. Kaada ruskistettu voi – beurre noisette – kulhoon jäähtymään ja jätä kattilan pohjalle kertyneet muruset kattilaan.

Sekoita sitten keskenään vehnäjauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää jauhoseokseen ruskistettu voi ja muodosta murumainen taikina nopeasti sekoittaen. Ota desilitra taikinaa erikseen ja lisää jäljelle jääneeseen taikinaan kananmuna. Sekoita ja taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Lisää pinnalle mustikat. (Jos mustikat ovat kovin vetisiä, sekoita niihin 1 rkl perunajauhoja)
Lisää erikseen otettuun muruseokseen pari ruokalusikallista sokeria ja ripottele mustikoiden päälle. Paista n. 30 min 200° uunissa.
Tämä ei tarvitse lisukkeeksi jäätelöä, kermavaahtoa tai vaniljakastiketta. Ne voi popsia erikseen!

Sitruunanraikas mustikkakakku mantelijauhoista

(gluteeniton, vegaaninen)

Parhaat mustikkapiirakat
Unikonsiemenet tekevät tästä erityisen ihanan. Kakun voi tehdä myös vegaanisena.

Tämä kakku on gluteeniton ja maidoton, se maistuu sitruunalle, mantelille, mustikoille ja hunajalle ja kun sitä syö ritisevät unikonsiemenet ihanasti suussa. Kakku on mehukas ja herkullinen ja säilyy hyvin jääkaapissa. Siihen kuuluu turkkilaisesta tai kreikkalaisesta jugurtista tehty herkullinen kuorrutus, mutta minä tarjoan kuorrutuksen mielelläni erikseen, jos on pienikin epäilys, että kakkua ei syödä kerralla loppuun.

– Saat kakusta vegaanisen jos vaihdat kananmunat 3 ruokalusikalliseen chiansiemeniä ja sekoitat ne 9 ruokalusikalliseen vettä. Anna chiansiementen turvota 15 minuttia. Vaihda hunaja vaahterasiirappiin.

400 g mantelijauhoja
3 rkl unikonsiemeniä
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
½ tl suolaa

1 dl rypsiöljyä
1 dl hunajaa (vaahterasiirappia)
2 sitruunaa (luomu)

3 kananmunaa (3 rkl chiansiemeniä ja 9 rkl vettä)
250 g mustikoita (tuoreita tai pakastettuja metsä- tai pensasmustikoita)

Kuorrutus

3 dl turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia

½ sitruunan mehu
2 rkl hunajaa (vaahterasiirappia)
1 tl vaniljaa

tuoreita mustikoita

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Vuoraa 20 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka leivinpaperilla.
Sekoita ensin yhteen kaikki kuivat aineet ja laita sivuun odottamaan. Lämmitä öljy varovasti kattilassa ota pois liedeltä ja lisää joukkoon hunaja. Sekoita kunnes hunaja sulaa öljyn joukkoon.
Pese ja kuivaa sitruunat ja raasta öljyn joukkoon niiden keltainen kuori. Purista mehu kolmesta sitruunan puolikkaasta (säästä yksi puolikas kuorrutukseen). Lisää öljyseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita.
Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Lisää munaseos taikinaan.
Lisää viimeiseksi joukkoon mustikat varovasti sekoittaen.
Kaada taikina vuokaan ja paista noin 40-50 minuuttia kunnes kakku on kypsä. Anna kakun olla vuoassa puoli tuntia ja ota vasta sitten pois. Anna jäähtyä kokonaan ennen tarjoilua.

Kuorrutus
Valuta jugurttia puolisen tuntia puhtaalla pyyhkeellä vuoratussa siivilässä. Lisää joukkoon juoksevaa hunajaa (tai lämmitä hunajaa, kunnes se on juoksevaa) sekä puolikkaan sitruunan mehu ja maun mukaan käyttämääsi vaniljaa.

Mustikkamuffinit

Parhaat mustikkapiirakat

Uuni 200°

100g voita
2dl maitoa
2 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori
4dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3dl mustikoita

Sulata voi ja sekoita se maitoon. Vatkaa sokeri, vaniljasokeri ja munat vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää seokseen raastettu sitruunan kuori sekä maidon ja voin seos.
Sekoita jauhoihin suola ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan.
Lisää sitten mustikat varovasti, että ne säilyisivät mahdollisimman ehjinä. Täytä pahviset muffinivuoat tai muffinipellin kolot, joissa on paperivuoat, lähes täyteen taikinalla. Jätä noin yksi kolmasosa tyhjää nousemista varten.
Paista muffineita 200 asteisessa uunissa, koosta riippuen noin 12-15 minuuttia.

Mustikkapannukakku

Parhaat mustikkapiirakat
Jos ei ole rautapannua tämän voi toki tehdä vuokaan.

Mainio herkku, joka valmistuu vaivattomasti ja on melkein kuin piiras.

25g voita
2 kananmunaa
3dl maitoa (täys- tai kevytmaitoa)
1dl kermaa
2 dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
½ tl suolaa
1-2 tl vaniljaa
1tl kardemummaa
2dl mustikoita

Uuni 225°

Sulata voi. Sekoita keskenään kanamunat, kerma ja maito. Lisää kuivat aineet nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi sulatettu voi. Anna taikinan turvota hetki. Voitele sillä aikaa rautainen paistinpannu tai muu uunivuoka huolellisesti. Kaada pannukakkutaikina pannuun ja lisää sitten päälle mustikat. Paista pannukakkua noin 30 minuuttia uunin keskitasolla.

Mehevä sitruunainen mustikkakakku

Irtopohjavuoka 23 cm uuni 175°C paistoaina n. 50-60 min

150 g voita

2 dl sokeria

2 kananmunaa

3,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 rkl sitruunankuoriraastetta

0,5 dl sitruunanmehua

0,5 dl maitoa

2 dl metsämustikoita (lisää pakastetut mustikat taikinaan jäisinä)

+ 1 dl pinnalle

Tuorejuustoseos

200 g sitruunatuorejuustoa

1 dl turkkilaista jugurttia

1 dl tomusokeria

1 rkl perunajuhoja

1 kananmuna

Vuoraa irtopohjavuoan reunat ja pohja leivinpaperilla.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää seokseen kanamunat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää joukkoon sitruunankuoriraaste.

Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää jauhoseosta ja nesteitä (maito + sitruunanmehu) taikinaan vuoron perään. Sekoita taikina tasaiseksi.

Lisää viimeiseksi taikinaan mustikat nopeasti sekoittaen.

Sekoita tuorejuustoseoksen ainekset yhteen keskenään.

Laita vuokaan ensin puolet taikinasta ja sen päälle puolet tuorejuustoseoksesta. Taas kakkutaikinaa ja sitten loput tuorejuustoseoksesta ja lopuksi pinnalle mustikoita.

Paista kakkua uunin alatasolla uunista riippuen n. 50-60 min. Tikulla kokeiltaessa tikkuun jää tuorejuustoseoksesta kosteaa taikinaa, mutta se ei saa olla juoksevaa. Kypsän kakun pinta on kullan vaalea.

Jäähdytä kakku ensin hyvin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa. Kakku on parasta ja maustunut muutaman päivän päästä

Kuorruta kakku tomusokerikuorrutteella

Sekoita hyvin yhteen 0,5 dl tomusokeria ja 1 tl sitruunanmehua ja koristele vielä mustikoilla (talvella voit käyttää pensasmustikoita koristelussa) ja sitruunakuorisuikaleilla.

Tämän kakun tarina löytyy täältä

Mustikkakakku jossa maistuu manteli ja helppo vaniljavaahto

2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjahoa
100 g mantelimassaa
100 g voita sulatettuna
4 dl mustikoita
koristeluun
1 dl mustikoita
tomusokeria

uuni 180°C paistoaika n. 30 min vuoka ø 24 cm

Vuoraa irtopohjainen 24 cm halkaisijaltaan oleva vuoka leivinpaperilla tai voitele ja korppujauohta se.
Sulata voi ja raasta mantelimassa karkeaksi raasteeksi.
Vatkaa kanamunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Lisää sulatettu voi ja mantelimassaraaste taikinaan. Lisää lopuksi varovasti ja mahdollisimman vähän sekoittaen joukkoon mustikat.
Kaada taikina vuokaa ja paista uunin keskiosassa n. 30 minuuttia. Kakku saa jäädä hiukan tahmeaksi keskeltä. Jäähdytä kakku ja laita se jääkaappiin. Tarjoa kylmänä vaniljavaahdon kanssa.

Vaniljavaahto

3 keltuaista
0,5 dl sokeria
1-2 tl vaniljajauhetta tai vaniljatankoa myllystä
3 dl kuohukermaa

Vatkaa keltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi ja yhdistä sitten molemmat. Tarjoa kylmänä.

Mustikka-vuohenjuustocrostinit

Vuohenjuustovaahto
200 g pehmeää vuohenjuustoa
1 dl kuohukermaa
1 tl suolaa

Mustikat marinadissa
4 dl mustikoita
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl timjaminlehtiä
balsamicoa maun mukaan

Crostinit
12 viipaletta patonkia
4 rkl voita
1 valkosipulinkynsi

Vatkaa vuohenjuusto, kerma ja suola sähkövatkaimella sileäksi, kuohkeaksi tahnaksi.

Kaada mustikat kulhoon ja lisää joukkoon sitruunankuori ja –mehu, riivityt timjaminlehdet ja mausta makusi mukaan hyvällä balsamicolla.

Voitele patongin palat molemmin puolin voilla tai öljyllä. Paahda leipiä 200 uunissa ritilän päällä kunnes ne saavat hiukan väriä.
Hiero leipien pinnat puolitetulla valkosipulinkynnellä.

Laita jokaiselle leivälle reilusti vuohenjuustolevitettä ja mustikoita.
Nam

Kannattaa kokeilla myös Dutch baby -pannukakkua mustikoilla! Resepti on täällä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *