Mehevä appelsiinikakku – vastustamattoman ihanaa!

Mehevä appelsiinikakku on helppo leipoa ja sen kruunu on glaze – appelsiinikuorrutus.

Sain joululahjaksi ihanan kakkuvuoan, jossa voi paistaa kerralla kuusi pientä todella kaunista kakkua. Tutkailin mitä aineksia kaapeista löytyy ja niin syntyi kuusi pientä herkullista appelsiinikakkua. Kokeilin paistaa samasta taikinasta myös ns normaalikokoisen kahvikakun ja täydellinen tuli!

Mehevä appelsiinikakku.
Mehevä appelsiinikakku.
Tämä kakku on paistettu isossa vuoassa

Taikinaan tulee sekä appelsiinimehua että raastettua appelsiinin kuorta. Kun kakut olivat vielä lämpimiä, valelin niille ihanaa appelsiinikuorrutetta, joka ensin imeytyi kakkuun ja lopuksi kiillotti pintaan ihanan, voimakkaan appelsiininmakuisen kuorrutteen – todella superherkullista!

Mehevä appelsiinikakku.

Nämä pienet vuoat vetävät vähän vähemmän kuin normaalikokoinen kahvikakkuvuoka, joten taikinaa jäi yli. Paistoin jäljelle jääneen taikinan pahvisissa muffinivuoissa. Toinen vaihtoehto on paistaa ensin kuusi pikkukakkua, antaa niiden jäähtyä 10 minuuttia, pestä ja jauhottaa vuoka uudelleen ja paistaa sitten neljä kakkua lisää. Ja kolmas vaihtoehto on heittää ylimääräinen taikina pois. Näppärää on tietenkin pienentää taikinaa niin, että sitä on juuri sopiva määrä, mutta se voi useissa tapauksissa olla haastavaa.

Halusin kokeilla myös, toimiiko taikina isossa – tai paremminkin normaalissa kakkuvuoassa ja toimihan se! Ja mulla on vielä samana sarjan samanlainen vuoka isona. Vuoan vetoisuus on 14 dl.

Appelsiinikakku / kakut

100 g voita

3 munaa

2,5 dl sokeria

4 dl jauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

1 dl Creme Fraichea

½ dl vasta puristettua appelsiinimehua

4 rkl raastettua appelsiininkuorta

1 tl vaniljapastaa tai vaniljasokeria

Uunin lämpö 170°C paistoaika isossa kakkuvuoassa n. 30 min ja pienissä n. 13-15 min

Voitele ja jauhota kakkuvuoka tai vuoat.

Sulata ja jäähdytä voi.

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaniljapasta, jos käytät sitä.

Sekoita yhteen vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda ja vaniljasokeri, jos käytät sitä.

Lisää muna-sokerivaahtoon jäähtynyt rasva, Creme Fraiche, appelsiinimehu, appelsiininkuoriraaste ja lopuksi jauhoseos.

Kaada tai pursota taikina kakkuvuokaan/vuokiin ja jätä 1/3 tilavuudesta nousuvaraa.

Paista kakkua 170 asteessa n. 30-35 min ja pikkukakkuja 13-15 min. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla.

Tee sillä aikaa kuorrute

Anna kakun olla vuoassa/vuoissa 10 minuuttia ja kumoa sitten ritilälle leivinpaperin päälle jäähtymään.

Kuorrutus

1,5 dl sokeria

1 dl vastapuristettua appelsiinimehua

50 g voita

1 appelsiinin kuori raastettuna

Laita sokeri, mehu ja voi kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä, kunnes voi on sulanut. Anna seoksen porista liedellä vielä 2-3 minuuttia ja siirrä sitten pois kuumalta levyltä ja lisää appelsiininkuoriraaste.  

Valele kuorrutetta pullasudilla lämpimälle kakulle. Tee työtä rauhassa ja anna kuorrutteen imeytyä kakkuun. Kun kuorrute jäähtyy, siitä tulee pikkuhiljaa paksumpaa. Nostele lopuksi leivinpaperille valunut kuorrute kakulle.

Ihania leivontahetkiä!

Blogia saa mielellään jakaa – ei tarvitse kysyä erikseen – jako on ilo!

Terveisin, Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

24 kommenttia

  1. Niina 13.01.2022

    Toimiiko ilman kuorrutetta, vai jääkö silloin kuivaksi?

    Vastaa
    • Hanna 13.01.2022

      Hi Niina!
      En maistanut kakkua ilman kuorrutetta, mutta sanoisin, että se on ns. tavallinen kahvikakku, jos kuorrutteen jättää pois.ei mehevä kuten mun banaanikakku tai helppo suklaakakku suklaakakku . Suklaakakun voi leipoa rengasvuoassa ja jättää kuorruttamatta ja täyttämättä.
      Hanna

      Vastaa
  2. Marjatta Tuomes 13.01.2022

    hei Hanna,

    kyllä tuli hyvää appelsiinikakkua. Eka kerran innostuin kokeilemaan ohjeesi mukaan ja onnistuin yli odotusten.
    Nyt tarvitaan kahdet iltapäiväkahvit…..

    Vastaa
    • Hanna 13.01.2022

      Ihanaa Marjatta! Ja hauskaa kuulla sinusta jotakin. Toivottavasti voit hyvin! Ai että tulin iloiseksi tästä viestistä!
      Hyvää uutta vuotta!
      Hanna

      Vastaa
  3. Ellu 17.01.2022

    Hei, ajattelin kokeilla tätä herkullisen kuuloista reseptiä, mutta kaapista ei löytynyt creme fraichea, voiskohan sen korvata jollain, esim. Maustamattomalla jogurtilla?

    Vastaa
    • Hanna 17.01.2022

      Hei Ellu!
      Ilman muuta voit. Voit käyttää mitä tahansa hapanmaitotuotetta. Kuta rasvaisempaa se on, sitä mehevämpi kakku, mutta ero ei ole mainittava. Eli piimää, kermaviiliä, smetanaa… tai niiden sekoitusta.
      Toivottavasti vastaus saapui tarpeeksi nopeasti!
      Hanna

      Vastaa
  4. Tuula 17.01.2022

    Käytin rahkaa, ja appelsiinin sijasta taikinaan sitruunaa, hyvä tuli. Kosteukseen appelsiiniä.
    Ensi kertaa varten hankin ”oikeat” aineet.

    Vastaa
    • Hanna 17.01.2022

      No niin – luovuus kunniaan! Hyvin korvasit ainekset toisilla!
      Hanna

      Vastaa
  5. Ellu 17.01.2022

    Kiitos vastauksesta! Tein kakun ja tuli todella hyvää! Ihanaa alkanutta vuotta sinulle!

    Vastaa
    • Hanna 17.01.2022

      Ihana kuulla! Kiitos samoin!
      Hanna

      Vastaa
  6. Katja 17.01.2022

    Hei! Voikohan tämän kakun pakastaa, jos leipoisi jo hyvissä ajoin ennen juhlia?

    Vastaa
    • Hanna 17.01.2022

      Hei Katja,
      Melkein kaiken voi pakastaa, mutta tätä en pakastaisi. Jos olisi pakko, pakastaisin sen ennen kuorttamista, mutta kun kuorrutus onnistuu parhaiten lämpimään kakkuun, niin se ei välttämättä olisi ihan täydellinen pakastamisen jälkeen.
      Hanna

      Vastaa
  7. Liisukka 19.01.2022

    Todella nimensä veroinen kakku! Aivan herkku 👌🏻 omassa uunissa ohjeen paistoaika ei ihan riittänyt, mutta ei ongelma.

    Vastaa
    • Hanna 20.01.2022

      Ihanaa kuulla Liisukka! Joo musta tuntuu että mun uunini on aika hottis! Hyvä kun olit tarkka!
      Iloa uuteen vuoteen!
      Hanna

      Vastaa
  8. Monika 29.01.2022

    Onnistuukohan tämä ilman munaa?
    Voi/sokeri vaahdolla. Pitää kokeella🙂

    Vastaa
    • Hanna 29.01.2022

      Voi hyvin onnistuakin, jos kokeilisin, vaihtaisin ranskankerman kermaviiliin ja lisäisin määrää 0,5 dl eli 1,5 dl kermaviiliä.
      Kerro kuinka kävi!

      Hanna

      Vastaa
  9. Monika 29.01.2022

    Tein ohjeen mukaan muuten, jätin vain munat pois. Ja lisäsin Novellen makuvettä lorauksen. Äitin tykönä ei ollut kakkuvuokaa joten tein amerikan muffinsivuuissa. Hyviä tuli.
    Poika 9v tuumas että pala taivasta❤️
    (juurikin se muna allerginen)
    Kiitos hyvästä ohjeesta🙂

    Vastaa
    • Hanna 30.01.2022

      Ihana kuulla! ❤️❤️
      Kiitos!
      Hanna

      Vastaa
  10. Maarit 12.03.2022

    Hei . Juuri tein ja voihaan mikä tuoksu ja malttaisi vielä olla maistamatta ! rakastan appelsiinia ja juuri
    tämmöistä ohjetta olen etsinytkin .Aurinkoista viikonloppua 🙂

    Vastaa
  11. Maarit 12.03.2022

    Hei . Juuri tein ja voii mikä IHANA tuoksu .Rakastan appelsiinia ja juuri tämmöistä ohjetta olen etsinytkin !
    Malttaisi viel olla maistamatta .Ihanaa aurinkoista viikonloppua 🙂

    Vastaa
    • Hanna 12.03.2022

      Hei Maarit, kiitos ihanasta viestistä!
      Ihanaa kuulla että löysit ohjeen – toivottavasti maistuu!
      Ihanaa viikonloppua sinulle myös!
      Hanna

      Vastaa
  12. Maarit 13.03.2022

    Hei 🙂 voi että on Ihanaa kakkua namm 😛 piti erikseen tulla vielä kehumaan !!
    Sitä vielä että voiko tätä pakastaa ? tämä satsi ei pakkaseen ehdi kylläkään 😉
    Mukavaa kevään odotusta 🙂

    Vastaa
    • Hanna 14.03.2022

      Hei Maarit – ihanaa! ai että! Mä kyllä tykkään itsekin tuosta kakusta. Ja siinähän käy juuri niin, ettei mitään ehdi pakkaseen laittaa… se säilyy myös hyvin jääkaapissa, jos ei ihan saman tein tule syödyksi. En pakasta oikestaan ikinä mitään, joten en osaa varmuudella vastata, mutta uskoisin että onnistuu hyvin.
      Ihanaa kevättä sinulle ja kiitos ihanista palautteista!
      Hanna

      Vastaa
  13. Janne Laakso ,Raahe 04.05.2024

    Aivan ihania nämä sinun leipomuksesi,tänään tein banaanikakkua,ai että se oli ihanaa

    Vastaa