Mehevä appelsiinikakku on helppo leipoa ja sen kruunu on glaze – appelsiinikuorrutus.
Sain joululahjaksi ihanan kakkuvuoan, jossa voi paistaa kerralla kuusi pientä todella kaunista kakkua. Tutkailin mitä aineksia kaapeista löytyy ja niin syntyi kuusi pientä herkullista appelsiinikakkua. Kokeilin paistaa samasta taikinasta myös ns normaalikokoisen kahvikakun ja täydellinen tuli!
Taikinaan tulee sekä appelsiinimehua että raastettua appelsiinin kuorta. Kun kakut olivat vielä lämpimiä, valelin niille ihanaa appelsiinikuorrutetta, joka ensin imeytyi kakkuun ja lopuksi kiillotti pintaan ihanan, voimakkaan appelsiininmakuisen kuorrutteen – todella superherkullista!
Nämä pienet vuoat vetävät vähän vähemmän kuin normaalikokoinen kahvikakkuvuoka, joten taikinaa jäi yli. Paistoin jäljelle jääneen taikinan pahvisissa muffinivuoissa. Toinen vaihtoehto on paistaa ensin kuusi pikkukakkua, antaa niiden jäähtyä 10 minuuttia, pestä ja jauhottaa vuoka uudelleen ja paistaa sitten neljä kakkua lisää. Ja kolmas vaihtoehto on heittää ylimääräinen taikina pois. Näppärää on tietenkin pienentää taikinaa niin, että sitä on juuri sopiva määrä, mutta se voi useissa tapauksissa olla haastavaa.
Halusin kokeilla myös, toimiiko taikina isossa – tai paremminkin normaalissa kakkuvuoassa ja toimihan se! Ja mulla on vielä samana sarjan samanlainen vuoka isona. Vuoan vetoisuus on 14 dl.
Appelsiinikakku / kakut
100 g voita
3 munaa
2,5 dl sokeria
4 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 dl Creme Fraichea
½ dl vasta puristettua appelsiinimehua
4 rkl raastettua appelsiininkuorta
1 tl vaniljapastaa tai vaniljasokeria
Uunin lämpö 170°C paistoaika isossa kakkuvuoassa n. 30 min ja pienissä n. 13-15 min
Voitele ja jauhota kakkuvuoka tai vuoat.
Sulata ja jäähdytä voi.
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaniljapasta, jos käytät sitä.
Sekoita yhteen vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda ja vaniljasokeri, jos käytät sitä.
Lisää muna-sokerivaahtoon jäähtynyt rasva, Creme Fraiche, appelsiinimehu, appelsiininkuoriraaste ja lopuksi jauhoseos.
Kaada tai pursota taikina kakkuvuokaan/vuokiin ja jätä 1/3 tilavuudesta nousuvaraa.
Paista kakkua 170 asteessa n. 30-35 min ja pikkukakkuja 13-15 min. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla.
Tee sillä aikaa kuorrute
Anna kakun olla vuoassa/vuoissa 10 minuuttia ja kumoa sitten ritilälle leivinpaperin päälle jäähtymään.
Kuorrutus
1,5 dl sokeria
1 dl vastapuristettua appelsiinimehua
50 g voita
1 appelsiinin kuori raastettuna
Laita sokeri, mehu ja voi kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä, kunnes voi on sulanut. Anna seoksen porista liedellä vielä 2-3 minuuttia ja siirrä sitten pois kuumalta levyltä ja lisää appelsiininkuoriraaste.
Valele kuorrutetta pullasudilla lämpimälle kakulle. Tee työtä rauhassa ja anna kuorrutteen imeytyä kakkuun. Kun kuorrute jäähtyy, siitä tulee pikkuhiljaa paksumpaa. Nostele lopuksi leivinpaperille valunut kuorrute kakulle.
Ihania leivontahetkiä!
Blogia saa mielellään jakaa – ei tarvitse kysyä erikseen – jako on ilo!
Terveisin, Hanna
Toimiiko ilman kuorrutetta, vai jääkö silloin kuivaksi?
Hi Niina!
En maistanut kakkua ilman kuorrutetta, mutta sanoisin, että se on ns. tavallinen kahvikakku, jos kuorrutteen jättää pois.ei mehevä kuten mun banaanikakku tai helppo suklaakakku suklaakakku . Suklaakakun voi leipoa rengasvuoassa ja jättää kuorruttamatta ja täyttämättä.
Hanna
hei Hanna,
kyllä tuli hyvää appelsiinikakkua. Eka kerran innostuin kokeilemaan ohjeesi mukaan ja onnistuin yli odotusten.
Nyt tarvitaan kahdet iltapäiväkahvit…..
Ihanaa Marjatta! Ja hauskaa kuulla sinusta jotakin. Toivottavasti voit hyvin! Ai että tulin iloiseksi tästä viestistä!
Hyvää uutta vuotta!
Hanna
Hei, ajattelin kokeilla tätä herkullisen kuuloista reseptiä, mutta kaapista ei löytynyt creme fraichea, voiskohan sen korvata jollain, esim. Maustamattomalla jogurtilla?
Hei Ellu!
Ilman muuta voit. Voit käyttää mitä tahansa hapanmaitotuotetta. Kuta rasvaisempaa se on, sitä mehevämpi kakku, mutta ero ei ole mainittava. Eli piimää, kermaviiliä, smetanaa… tai niiden sekoitusta.
Toivottavasti vastaus saapui tarpeeksi nopeasti!
Hanna
Käytin rahkaa, ja appelsiinin sijasta taikinaan sitruunaa, hyvä tuli. Kosteukseen appelsiiniä.
Ensi kertaa varten hankin ”oikeat” aineet.
No niin – luovuus kunniaan! Hyvin korvasit ainekset toisilla!
Hanna
Kiitos vastauksesta! Tein kakun ja tuli todella hyvää! Ihanaa alkanutta vuotta sinulle!
Ihana kuulla! Kiitos samoin!
Hanna
Hei! Voikohan tämän kakun pakastaa, jos leipoisi jo hyvissä ajoin ennen juhlia?
Hei Katja,
Melkein kaiken voi pakastaa, mutta tätä en pakastaisi. Jos olisi pakko, pakastaisin sen ennen kuorttamista, mutta kun kuorrutus onnistuu parhaiten lämpimään kakkuun, niin se ei välttämättä olisi ihan täydellinen pakastamisen jälkeen.
Hanna
Todella nimensä veroinen kakku! Aivan herkku 👌🏻 omassa uunissa ohjeen paistoaika ei ihan riittänyt, mutta ei ongelma.
Ihanaa kuulla Liisukka! Joo musta tuntuu että mun uunini on aika hottis! Hyvä kun olit tarkka!
Iloa uuteen vuoteen!
Hanna
Onnistuukohan tämä ilman munaa?
Voi/sokeri vaahdolla. Pitää kokeella🙂
Voi hyvin onnistuakin, jos kokeilisin, vaihtaisin ranskankerman kermaviiliin ja lisäisin määrää 0,5 dl eli 1,5 dl kermaviiliä.
Kerro kuinka kävi!
Hanna
Tein ohjeen mukaan muuten, jätin vain munat pois. Ja lisäsin Novellen makuvettä lorauksen. Äitin tykönä ei ollut kakkuvuokaa joten tein amerikan muffinsivuuissa. Hyviä tuli.
Poika 9v tuumas että pala taivasta❤️
(juurikin se muna allerginen)
Kiitos hyvästä ohjeesta🙂
Ihana kuulla! ❤️❤️
Kiitos!
Hanna
Hei . Juuri tein ja voihaan mikä tuoksu ja malttaisi vielä olla maistamatta ! rakastan appelsiinia ja juuri
tämmöistä ohjetta olen etsinytkin .Aurinkoista viikonloppua 🙂
Hei . Juuri tein ja voii mikä IHANA tuoksu .Rakastan appelsiinia ja juuri tämmöistä ohjetta olen etsinytkin !
Malttaisi viel olla maistamatta .Ihanaa aurinkoista viikonloppua 🙂
Hei Maarit, kiitos ihanasta viestistä!
Ihanaa kuulla että löysit ohjeen – toivottavasti maistuu!
Ihanaa viikonloppua sinulle myös!
Hanna
Hei 🙂 voi että on Ihanaa kakkua namm 😛 piti erikseen tulla vielä kehumaan !!
Sitä vielä että voiko tätä pakastaa ? tämä satsi ei pakkaseen ehdi kylläkään 😉
Mukavaa kevään odotusta 🙂
Hei Maarit – ihanaa! ai että! Mä kyllä tykkään itsekin tuosta kakusta. Ja siinähän käy juuri niin, ettei mitään ehdi pakkaseen laittaa… se säilyy myös hyvin jääkaapissa, jos ei ihan saman tein tule syödyksi. En pakasta oikestaan ikinä mitään, joten en osaa varmuudella vastata, mutta uskoisin että onnistuu hyvin.
Ihanaa kevättä sinulle ja kiitos ihanista palautteista!
Hanna
Aivan ihania nämä sinun leipomuksesi,tänään tein banaanikakkua,ai että se oli ihanaa