Diabetes ruokavalio on se joka sopii meille kaikille eli terveellinen ruokavalio, joka suosii kuituja ja vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Tein kolme ihanaa reseptiä, jotka ovat nopeita valmistaa ja maistuvat ihanalta.
Soft tacot lohesta
Fajita bowl valmistuu nopeasti uunissa
Jättikatkasapuja vihannesten ja riisin kanssa – mums!
Mainos @dexcom
Nämä on reseptejä jotka sopivat kaikille. Raikkaita, nopeita ja helppoja ja ovat myös vastaus siihen, mikä ruoka sopii diabeetikoille.
Diabetes koskettaa monia joko suoraan tai välillisesti. Ja monesti sitä miettii mitä ruokaa voi tarjota diabeetikolle ja mitä diabeetikko oikeastaan voi syödä. Tutkin asiaa ja ymmärsin, että diabetesta sairastava voi syödä aivan samanlaista monipuolista ja terveellistä ruokaa kuin muutkin.
Terveyttä edistävä ruokavalio sisältää runsaasti kuitupitoisia ruokia eli täysviljaa, kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
Johtava diabetesteknologian valmistaja Dexcom lanseerasi G7-sensorin tällä viikolla Suomessa ja pyysi minua juhlistamaan uutta teknologiaa kolmella ihanalla, raikkaalla ja helpolla reseptillä, joista kaikki voivat nauttia.
Dexcomin uusi huipputeknologia tekee elämästä helpompaa ja diabeteksen hoitamisesta vaivatonta, joten jää enemmän aikaa rentoutua hyvän ruoan äärellä ystävien ja perheen kanssa.
Keskustele aina diabeteksenhoidosta lääkärisi kanssa.
Sof tacot lohesta
Tämä on yksi mun tämän hetken lempiruuista. Diabetesta minulla tai Jarpalla ei ole, mutta tykätään syödä terveellisesti, mutta hyvää!
Diabetes ruokavalio
Soft tacot lohesta
2-3 ruokailijalle
400g lohi- tai kirjohifileetä
suolaa
mustapippuria myllystä
chilihiutaleita
1 pkt (8 kpl) pieniä maissi-vehnä tortilloja
coleslawta
1 avocado
½ limen mehu
mustapippuria myllystä
(chilihiutaleita)
tuoretta korianteria
majoneesia
Valmista coleslaw ja laita se jääkaappiin tekeytymään.
Mausta lohifilee suolalla, pippurilla ja chilihiutaleilla. Kypsennä uunissa tai Airfryerissä meheväksi.
Muhenna avocado haarukalla ja lisää joukkoon ½ limen mehu ja mustapippuria myllystä. Jos pidät tulisuudesta, lisää myös hiukan chilihiutaleita.
Paista tortilloja kuivalla pannulla muutama minuutti molemmin puolin ja laita liinan alle, jotta ne pysyvät lämpiminä.
Laita tortilloille pala lohta, pari reilua lusikallista coleslawta sekä avokadoa. Viimeistele tacot korianterisilpulla ja majoneesilla.
Kevyt coleslaw
150 g valkokaalia
1 porkkana
1,5 dl turkkilaista jogurttia
1 tl sinappia
mustapippuria
1 pieni raastettu valkosipulin kynsi
½ limen raastettua kuori
½ limen mehu
Hienonna kaali ohuiksi suikaleiksi ja raasta porkkana.
Sekoita jogurtin joukkoon mausteet ja limetin mehu sekä –kuori. Sekoita kastike raasteen sekaan.
Fajita Bowl uunissa
Broilerifajitakulhot uunissa
1-2 tl chilijauhetta
2 tl jeeraa
½ tl suolaa
½ tl savupaprikajauhetta
mustapippuria myllystä
2-3 kuutioitua valkosipulinkynttä
1+1 rkl oliiviöljyä
3 broilerin rintafileetä
1 sipuli viipaleina
1 punainen paprika lohkoina
1 vihreä paprika lohkoina
1 litra lehtikaalia silputtuna
n. 300 g isoja valkoisia papuja
1 dl kreikkalaista jogurttia
1 rkl limenmehua
2 tl vettä
(suuria täysjyvävehnätortilloja)
Laita uunivuoka uuniin ja uuni lämpenemään 220 asteeseen.
Sekoita chili (käytä sitä makusi mukaan. 2 tl tekee ruoasta mukavasti tulisien) jeera, suola, savupaprikajauhe ja mustapippuri yhteen suuressa kulhossa. Ota 1 tl mausteseosta sivuun myöhempää käyttöä varten.
Sekoita jäljelle jääneeseen mausteseokseen 1 rkl oliiviöljyä ja 2-3 kuutioitua valkosipulin kynttä
Pilko broilerinfileet kuuteen osaan ja lisää paprikoiden ja sipulin kanssa mausteseoksen joukkoon. Sekoita hyvin.
Ota kuuma uunivuoka uunista, pyyhkäise öljyllä ja kaada broileri sekä vihannekset vuokaan. Laita vuoka uuniin 15 minuutiksi.
Yhdistä sillä aikaa lehtikaali ja huuhdellut pavut ruokalusikalliseen öljyä ja ¼ tl suolaa.
Ota vuoka uunista ja lisää lehtikaali ja pavut ja paista ruokaa edelleen uunissa n. 5 minuuttia, kunnes broileri on kypsää.
Tee jogurttikastike lisäämällä jogurttiin 1 tl säästettyä mausteseosta, limenmehua ja tarvittaessa vettä, jos seos on liian paksu. Nauti jogurttikastikkeen kanssa
Voit kääräistä ruoan myös täysjyvävehnätortillojen sisälle.
Sulata jättikatkaravunpyrstöt pakkauksen ohjeen mukaan.
Purista sulaneiden jättiravunpyrstöjen päälle sitruunanmehua.
Laita paksupohjaiseen pataan öljy ja viipaloidut valkosipulinkynnet. Freesaa minuutti keskilämmöllä ja lisää sitten parsakaali ja paprikakuutiot, suola ja pippuri. Paista vihanneksia kannen alla n. 5 minuuttia. Lisää puolessa välissä joukkoon kasvisliemi. Sekoita välillä. Kun kasvikset ovat pehmenneet sopivasti ja ovat yhä kiinteitä, ota pata liedeltä ja lisää jättikatkaravunpyrstöt ja sitruunan mehu. Laita padan kansi kiinni hetkeksi, että jättiravut kuumenevat. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Tarjoile ruoka (tumman) riisin kanssa, lisää annokseen sitruunanlohko ja runsaasti silputtua korianteria.
Toivottavasti nämä maistuvat sulle ja nautit hyvästä ja terveellisestä ruuasta oli sinulla diabetes tai ei. Kiitos kun kävit täällä ja voit tietenkin jakaa blogia halutessasi ilman että täytyy kysyä siihen lupaa.
Kaupallinen yhteistyö ja alekoodi Eckerö Linen kanssa. Me lähdettiin mun ihanan ystävän Minnan kanssa reissuun. Istuttiin autoon aamulla, ajettiin auto Eckerö Linen m/s Finlandiaan ja seilattiin kahdeksi päiväksi Viroon. Kahden päivän aikana näimme ja koimme niin paljon uutta ja hienoa, että matka tuntui paljon pidemmältä. Ihan kunnon lomalta. Jos mietit mitä tehdä Tallinnassa, niin tässä on vastaus, joka vie myös vähän kauemmas.
Eckerö Loungessa matka sujuu iloisesti
Loungen aamupalapöydästä löytyy aina mukava aamiainen
Buffet-aamiaisella on tarjolla myös lämpimiä ruokia ja valikoimaa on muutenkin todella runsaasti.
Minna on mun hyvä ystävä, jonka kanssa ollaan tehty monta kivaa matkaa. Tässä nautitaan Eckerön m/s Finalndian buffet-aamiaista laivan ravintolassa.
Buffet Eckerössä on suuret ikkunat ja meri kimmeltää siälle – siitä tulee niin hyvä fiilis samalla kun nauttii upeita herkkuja.
Aamiaisen jälkeen ehdittiin vielä käydä ostoksilla laivan PopUp -Shopissa.
M/s Finlandialla on kolme lähtöä päivässä Helsingistä Tallinnaan, matka-aika on vain 2h 15 min. Päivä Tallinnassa -risteilyllä on 7h aikaa maissa. Me lähdettiin klo yhdeksän laivalla. Meidän matka alkoi tietenkin leppoisasti m/s Finlandian Loungessa.
Siellä on kiva istua kaikessa rauhassa ja nauttia Loungen buffetpöydän herkuista. Lounge on intiimi rauhallinen tila, jossa teen myös usein töitä matkan ajan. Tällä kertaa en tehnyt, vaan vietin parasta kaveriaikaa Minnan kanssa. Loungessa matkaaminen maksaa 25-30 € lähtöpäivästä riippuen ja siihen sisältyy Loungen buffet johon kuuluu pientä suolaista ja makeaa syötävää, jotka valmistetaan laivan keittiössä. Lisäksi saatavilla on kahvia ja teeta, virvoitusjuomia ja mehuja sekä olutta ja viiniä.
Toinen vaihtoehto aamiaiselle on tietenkin laivan upea ja runsas buffet aamiainen. Tarjolla on kaksi kattausta, joista me valitsimme myöhäisemmän kello kymmenen kattauksen. Suunnitelmamme oli lähteä heti laivan saavuttua satamaan ajamaan kohti Arvo Pärt –keskusta ja pysähtyä matkalla moniin ihaniin paikkoihin, joten vatsat täynnä oli hyvä lähteä matkaan.
Nämä matkavinkit kannattaa tallentaa ja tehdä tämä reissu!
Viron ulkoilmamuseo
Tallinnassa ja Virossa on valtavasti upeita käyntikohteita mm. museoita, tiedekeskuksia, historiallisia nähtävyyksiä, puistoja, alueita, toreja, aktiviteettipuistoja, näköalapaikkoja. Näissä kohteissa saa uusia näköaloja elämään ja koska matka on niin lyhyt niihin on niin kovin helppo mennä. Visit Tallinnan verkkosivuilta on helppoa löytää itselleen sopivat paikat. käy kurkkaamassa! Lisäksi Viro on nyt saanut oman Museokortin joka maksaa 59 €/vuosi. Tutustu korttiin täällä. Ajoimme auton ulos laivasta ja lähdimme kaksipäiväisen reissumme ensimmäisen päivän seikkailuun kohti Arvo Pärt -keskusta ja monta muuta kiinnostavaa paikkaa.
Valitsimme rantareitin ja ajoimme merenrantaa pitkin ensin Rocca Al Maren ulkoilmamuseoon. Reittikarttamme löytyy blogin lopusta, josta sen voi kopioida ja kannattaakin koska matka sitä reittiä pitkin on kaunis.
Viron ulkoilmamuseo oli varsinainen löytö. Niin ihana Seurasaaren tyyppinen alue, jossa on vanhoja virolaisia talonpoikaistyylisiä rakennuksia 1700-1900-luvuilta. Siellä on tiettyinä aikoina myös kiinnostavia tapahtumia, joissa on työnäytöksiä tai juhlitaan virolaisten perinteiden mukaan. Monet ovat ihailleet meidän Saarenmaan talon ruokokattoa ja ihmetelleet, kuinka se valmistetaan. Siitä on tehty vaihe vaiheelta –näyttely, joka on tosi hieno ja kiinnostava.
Viron ulkoilmamuseo. Tännekin pääsee museokortilla. Rakastuin tähän(kin) paikkaan!
Alue on kauniilla paikalla meren äärellä ja siellä on todella paljon katsottavaa ja koettavaa.
Tämä on paikka jossa lapsetkin viihtyvät
Tämä perinnetalo on aivan kun meidän Saarenmaan mökki kaivoineen kaikkineen!
Ruokokatto sisäpuolelta
Ulkoilmamuseo on ihana kohde, jonne itse aion palata vielä. Museoalue sijaistee aivan Rocca Al Maren kauppakeskuksen lähellä ja on mukava välipala, jos suuntana on kauppkaeskus ja shoppailu. Alueella hermo lepää. Olen kirjoittanut paljon Saarenmaasta ja siellä on hyvin saman näköisiä maisemia kuin tällä alueella.
Kun ajoimme Rocca Al Mareen matkalla olisi myös ollut jylhän upea Türisalun pank, pystysuora kallionseinä, joka kuvista päätellen olisi kannattanut kokea, mutta sähläsin navigaattorin kanssa ja ajoimme sen ohi.
Keila-Joan puisto, luontopolku ja vesiputoukset
Keila-Joan luontopolku on 3 km pitkä, ympyrän muotoinen reitti, jossa on riippusiltoja ja portaita. Kahdeksan opastaulua esittelevät Keila-Joan puiston historiaa.
Veden ääni on niin ihana kun se ryöppyää alas!
Vesiputoukset on mun mielestä lumoavia. En tiedä mikä niissä viehättää ja on se juttu, ehkä se on vain yksinkertaisesti niiden kauneus, mutta olisin voinut tuijottaa loputtoman kauan veden ryöppyämistä ja sen matkaa eteenpäin.
Keila-Joan linna
Seuraava pysähdys oli Keila-Joan linna. Huh huh mikä upea alue ja siis linna, joka sijaitsee henkeäsalpaavan upealla paikalla, vesiputouksen äärellä. Harmiksemme Linnan herra oli matkoilla, emmekä päässeet sisälle, mutta mene sinä! Kaikki tiedot vieraiuajoista löytyvät täältä.
Keila-Joan linna on valittu yhdeksi maailman upeimmista linnahotelleista.
Conde Nast Traveler –lehti on rankannut Keila-Joan linnan yhdeksän upeimman linnanhotellin listaan maailmassa. (Näen sen seuraavana yöpymispaikkanani Viron reissulla, voisko joku järjestää siellä juhlat ja kutsua mut!) Hans von Stackenschneiderin suunnittelema, vuonna 1833 valmistunut uusgoottilainen linna toimi 1940-luvulla saksalaisten vakoilukouluna, ja myöhemmin sinne sijoitettiin neuvostoarmeijan sotilasyksikkö. Nykyään linnassa toimii museo sekä muutaman huoneen boutique-hotelli, ja siellä järjestetään myös konsertteja ja näyttelyitä.
Arvo Pärt –keskus
Arvo Pärt on Viron tunnetuin säveltäjä, jonka teokset ovat muuttaneet käsitystä musiikista merkittävästi ja vaikuttaneet suureen osaan musiikista 1900-luvun jälkipuolella kaikkialla maailmassa. Hänen musiikkiaan on käytetty sadoissa elokuvissa.
Arvo Pärt –keskus on elämys. Nettisivuilla kerrotaan, että se on auki kaikille musiikista kiinnostuneille mutta jos ei ole kiinnostunut musiikista mutta on kiinnostunut arkkitehtuurista joka vie jalat alta, kannattaa mennä käymään.
Tässä istun konserttisalissa ja hengitän samaa ilmaa kuin Kuningatar Silvia, joka vieraili Arvo Pärt -keskuksessa vain muutama hetki ennen kuin me saavuimme paikalle! Sisustuksen tekstiilien värit on otettu ympäröivästä luonnosta.
Konserttisali on pieniä konsertteja varten
Ilmasta katsottuna rakennus on hiukan kuin kolmiapila. Siinä on käytetty kolmea materiaalia: Puuta, alumiinia ja lasia. Keskus sijaitsee keskellä rauhallista mäntymetsää, jossa honkien rungot rytmittävät näkymää. Runkojen välistä pilkottaa rakennus, jonka pyöreäkulmaisia lasiseiniä reunustavat alumiinipylväät. Rakastan metsän ja modernin rakennuksen vuoropuhelua ja kun katson sitä, ihoni menee kananlihalle.
Keskuksessa on kahvila, jossa söimme kevyen herkullisen lounaan ennen kuin jatkoimme kaikesta upeudesta hengästyneenä matkaamme. Kokemus oli upea ja unohtumaton.
Golf sopii yksille ja kylpylä toisille
En ole koskaan edes koskenut golfmailaan, mutta Minna pelaa golfia intohimoisesti. Menimme tutustumaan Viron golfin kotiin Niitvälja golfiin. Kenttä oli kuulemma loistava. Minähän en siitä mitään ymmärrä, mutta minusta siellä oli kaunista.
Hyvä Minna!
Koskin myös ensi kerran golfmailaan ja sain pallon lentämään. Jos ajatellaan, että menisimme Minnan kanssa sellaiselle lomalle, jossa Minna golfaisi, niin minäpä menisin parin kilometrin päässä olevaan LaSpa-hotelliin.
Siellä nauttisin kylpylän palveluista ja kävelisin upeassa luonnossa pitkin rantoja. Eli jos toinen golfaa, toisellakin on täällä tekemistä. Osa LaSpasta on täysin uudistettu ja uudistustyöt jatkuvat. Tyyli on skandinaavinen ja huoneet näyttivät raikkailta ja viihtyisiltä.
Hotellin sviitissä oli mun unelmien Diesel-sohva! Ai että!
Suola huone
Söimme upean illallisen LaSpan ravintola Wiccassa rakastin sen sisustusta, palvelu oli erinomaista ja ruoka syystäkin herkullisuudestaan kuuluisaa.
Upea Italialaistyylinen hotelli My City
Oli aika ajella illaksi takasin Tallinnaan ja meidän upeaan hotelliin, jonka sijainti Tallinnan Vanhassakaupungissa on täydellinen. Myös hotellin parkkipaikka ilahdutti. My City Hotellin sisustus on kuin italialaisesta luksuskodista. Eikä se ihmetyttänyt, kun kuulin että sen omistaa italialainen taidetta keräävä perhe. Hotelli on myös ”erikoistunut vaalimaan hyvää unta” en varsinaisesti tiedä kuinka, mutta vaikka hotelli on vilkkaassa paikassa, huone oli täysin hiljainen ja nukuin sen erittäin mukavassa sängyssä todella hyvin.
Hotellissa on myös yksityinen saunaosasto, jossa on Jacuzzi. Se varataan erikseen ja on sopiva 1-4 henkilölle kerrallaan.
My Cityn ensimmäisessä kerroksessa on moneen kertaan palkittu ravintola Mix Restoran. Meihin teki vaikutuksen paitsi upeat maut ja kauniit annokset, myös se että annosten marjat ja kasvikset tulevat pääosin omistajien omilta kasvimailta. Myös isoäidin marjasatoa oli hyödynnetty. Lähiruoka oli kunniassaan myös lihojen ja kalojen osalta. Se tuntuu kyllä hyvältä ja järkevältä ja nostaa ainakin minun ruokailuelämystäni vahvasti.
Mitä tehdä Tallinnassa
Täysin uudistunut Virukeskus
Pitkän ja nautinnollisen aamiaisen jälkeen lähdimme tutustumaan uudistuneeseen Virukeskukseen, joka on totisesti pessyt kasvonsa. Avarassa ja raikkaassa kauppakeskuksessa on paljon uusia upeita liikkeitä ja tuotemerkkejä joita ei Suomesta saa.
Ravintolakeskittymästä löytyy 15 ravintolaa, joista kokeilimme kahta ja voin suositella niitä todella lämpimästi. Toinen on virolaisen TV-kokin isännöimä F.Burger & Bakery jonka periaattena on mm. tehdä burgereita aivan kaikille. Vegaaneille, keliaakikoille ja muille erikoisdiettejä noudattaville. Saimme maistaa niitä ja vakuutuimme herkullisuudesta!
Toinen kiinnostava ravintola on uzbekistanilaista ruokaa tarjoava perheyritys Samsa Family Bakers. Maistoin useita annoksia ja totesin ne todella herkullisiksi ja on kivaa saada aitoa uzbekistanilaista ruokaa . Ravintolaa pyörittävä perhe vei myös sydämeni, heissä oli jotain hyvin lämmintä ja rakkaus ja kunnioitus ruokaa kohtaan oli jotenkin käsinkosketeltavaa. Pidin siitä.
Virukeskuksesta löytyy myös Padelkentät ja kuntosali sekä kaikki mahdollinen kauneudenhoitoon aina kosmetologinpalveluista pistoshoitoihin saakka. Sekä myös terveydenhoitoa. Kaikki kätevästi saman katon alta.
Kun olimme tarponeet monta tuntia Virukeskuksessa ja tehneet hyviä ostoksia palasimme hotelliin, jossa söimme makoisan lounaan ja otimme pienet päivätorkut.
Sitten olikin aika pakata laukut pikkuhiljaa ja kantaa laukut autoon. Ennen satamaan ajoa, kävimme kuitenkin tekemässä pikku kierroksen Talliskiven ihanissa putiikeissa ja Tallinnan torilla.
Tallinna on kyllä ihana!
M/s Finlandia ostoksia
Ajoimme auton laivaan kivasta matkasta hyvillä mielin. M/s Finlandia lähtee Tallinnan satamasta klo 18.30 ja on Helsingissä klo 21.00 meillä oli siis vielä kotimatkallakin lomaa jäljellä! Niin kivaa. Aloitimme koluamalla merimyymälät.
Parfymeriasta ostan aina mun kauneudenhoidon perusjutut, ihon puhdistus- ja kosteutustuotteet. Myös lähiaikojen syntymäpäivälahjat löytyvät helposti laivalta. Ja jos tarvitsee juhlajuomia, niin Marketin myyjät ovat osaavat auttaa valinnoissa.
Buffet Eckerö – illallinen laivalla
Lähes kaikki ruoka m/s Finlandialla tehdään itse laivan keittiössä ja sen huomaa ruuan maussa ja laadussa. Menut laivalla vaihtuvat sesongeittain. Keula kohti kesää -menu on voimassa 30.5. asti. 31.5.-29.8.2023 nautitaan laivan Saaristolaispöydästä.
Ihanat merenherkut!
Lämpimiä ruokia
Makeaksi lopuksi!
Alennuskoodi
Eckerö Line tarjoaa seuraajilleni tuotekoodin, jolla saa jopa 20% alennuksen risteily- ja reittimatkoista.
10-20% alennus reitti- ja risteilymatkoista Eckerö Linen m/s Finlandialla.
Varaa matka tuotekoodilla HANNA osoitteesta eckeroline.fi. Voimassa 31.12.2023 saakka. Paikkoja rajoitetusti/lähtö. Max 4 hlö/varaus. Ei koske hotellipaketteja.
Kiitos seurasta! Toivottavasti nautit matkasta ja lähdeet tutkimaan Viroa ja sen kauneutta kauempaakin kuin aivan keskustasta. Muista myös upeat Tallinnan kaupungiosat kuten Noblessner, Telliskivi, Kadriorg, Kopli, Viimsi…
Matkakartta
Klikkaa kuvatekstin linkkiä niin pääset karttaohjelmaan.
Mehevä mantelikakku ja raikkaat voitaikinaleivokset esiintyivät taannoisessa Instagram postauksessani ja reseptejä pyydettiin. Tässä ne tulevat!
Mehevä mantelikakku
Minulta tilattiin kerran kuvauksiin kakku ulkonäön perusteella. Sain nähtäväkseni kuvan kakusta, joka haluttiin rekvisiitaksi. Niin innostavaa! Periaatteessahan mehevä mantelikakku näyttää samalta, kuin sokerikakku, jonka päälle ripotellaan mantelilastuja ja tomusokeria. Kuvan kakusta oli kuitenkin leikattu pala, ja näin sisuksen olevan kauniin keltaisen. Olihan kakkumysteeri ihan pakko selvittää. Ja hakemalla löysin lopulta saman kuvan ja arvoitus ratkesi. Kyseessä oli mantelikakku, jonka väri tuli maissijauhoista.
Mantelikakkutaikinaan tulee myös mantelimassaa, joka harmillisen usein karkottaa kotileipurin reseptin ääreltä karvasmantelin maun tähden. Mutta huomio huomio – kaupassa yleisimmin myytävässä mantelimassassa ei ole karvasmantelia vaan se sisältää ainoastaan sokeria, mantelia ja vettä. Ja sehän ei taas voi olla muuta kuin hyvää!
Tähän kakkuun voi kuitenkin lisätä muutaman tipan karvasmanteliaromia, jos pitää sen hienostuneesta mausta.
Mantelikakku
1,2 dl maissijauhoja (ei Maizenaa, vaan oikeita maissijauhoja esim. Viljatuote tai Risenta)
1,2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
120 g huoneenlämpöistä voita
70 g mantelimassaa
½ tl vanilja-aromia (neste, jos käytät vaniljasokeria lisää 1 tl jauhojen joukkoon)
3 dl tomusokeria
4 kpl kananmunan keltuaisia
2 kpl kanamunia
½ dl smetanaa tai créme Fraîcea
180° n. 30 minuuttia
Vuoka ∅ 20 cm
Laita irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi ja leikkaa paperista suikaleet myös peittämään vuoan reunat. Paperi pysyy hyvin paikoillaan, kun sipaiset vuokaan muutaman pyyhkäisyn voita sinne tänne.
Sekoita ensin yhteen kuivat aineet: maissijauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe (jos käytät vaniljasokeria, niin lisää myös se joukkoon)
Laita yleiskoneen kulhoon mantelimassa pieninä palasina sekä huoneenlämpöinen voi. Käytä yleiskoneen litteää sekoitinta ja vatkaa seosta n. 3 min. Voit käyttää myös sähkövatkainta, mutta vispaa silloin seosta kauemmin. Lopputuloksen täytyy olla vaalea ja kuohkea.
Kaada joukkoon nestemäinen vanilja-aromi ja sekoita hyvin.
Lisää voiseokseen tomusokeri pienissä erissä välillä hyvin sekoittaen. Käytä yleiskonetta ensin hitaalla- ja sitten keskinopeudella. Sekoita niin kauan, että seos on keveää ja ilmavaa.
Lisää sitten joukkoon keltuaiset ja munat yksi kerrallaan, hyvin vatkaten.
Sekoita lopuksi joukkoon jauhoseos ja smetana.
Paista kakkua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla tai katso milloin kakku alkaa irrota vuoan reunoista, silloin se on kypsä. Jos pinta alkaa tummua ja paistoa täytyy jatkaa, peitä vuoka leivinpaperilla tai foliolla.
Anna kypsän kakun jäähtyä 15 minuuttia vuoassa ja ota sitten varovasti irtoreunat pois ja poista paperit kakun reunalta. Anna kakun jäähtyä ritilällä. Siirrä jäähtynyt kakku tarjoiluvadille ja vedä samalla leivinpaperi varovasti pois.
Raikkaat voitaikinaleivokset
Voitaikinaleivokset on ehkä helpoimat leipomukset ikinä ja lopputulos on sekä herkullinen että kaunis.
Jotta leivosten reunat nousevat kauniisti, mutta pohja pysyy matalana, on leivosten reunaan painettava pieni viilto ja sitten pisteltävä viillon sisäpuolelle jäävä pohja haarukalla.
Voitaikinaleivokset
1 pkt Pakastettua voi- tai lehtitaikinaa – mielellään esikaulittu ja laskostettu iso levy
200 g Maustamatonta (Philadelphia)-tuorejuustoa
2 rkl sokeria
2 tl sitruunanmehua
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 tl vaniljauutetta
1 kananmuna
Raesokeria
Tuoreita marjoja tai hedelmäpaloja
Tarvitset suuremman (n. 10 cm) ja pienemmän (n. 9 cm) muotin. tai kaksi erikokoista lasia.
Uuni 200 °C
Sekoita yhteen tuorejuusto, sokeri, sitruunanmehu ja -kuori ja vaniljauute, kunnes seos on kermaisen sileää.
Kauli taikinaa jauhotetulla pöydällä hiukan ohuemmaksi. Jos olet hankkinut taikinalevyjä, kauli ne yhteen niin, että saumat häviävät.
Ota taikinasta suuremmalla muotilla pyörylöitä ja laita pelille leivinpaperin päälle. Tee pienemmällä muotilla kevyt painallus keskelle taikinaympyrää ja pistele sen keskusta haarukalla.
Paista 200° C uunissa n. 15-18 minuuttia ja anna jäähtyä. Kokoa leivoksien keskelle tuoreita marjoja tai hedelmäpaloja.
Jos mielesi halajaa pääsiäiseksi ihanaa suklaajuustokakkua, sen reseptin löydät täältä
Onnistuneita hetkiä taikinoiden parissa – leipominen on ihanaa! Kivaa jos laitat kuvan Instagremiin sun kakuista ja leivoksista ja tägäät sinne minut, on niin kivaa nähdä kun muut leipovat mun resepteillä.
Blogia saa myös mielellään jakaa – ei tarvitse kysyä erikseen lupaa.
Kaupallinen yhteistyö World Vision Suomi // Olen lukenut ja kuunnellut viime aikoina paljon kirjoja ja sattuman kautta niissä kaikissa on tullut esiin se, kuinka eriarvoista ja erilaista elämää me elämme Euroopassa, kun sitä vertaa köyhempien maiden ihmisten elämään. Olenhan minä nähnyt eron aivan likeltäkin, kun olen ollut hyväntekeväisyysmatkoilla useaan otteeseen Afrikassa. Kun olen yhdistänyt nämä kokemukset lukemiini kertomuksiin, se on syventänyt tietoisuuttani. World vision kummina voin auttaa köyhempien maiden lasten ja koko kylän elämää.
Olen aina ajatellut naivisti, että maapallo on kaikkien ihmisten yhteinen. Se kuuluu meille kaikille. Ja tavallaan voisi ajatella, ettei valtioiden rajoja edes tarvitsisi olla lainkaan. Tällainen satumainen unelma siitä, että kaikki vain tekisivät toisilleen hyvää ja eläisivät sovussa ja maan aarteet, kuten puhdas vesi, jaettaisiin niin, että sitä olisi kaikilla. No toki tajuan, että ajatus kuuluu satujen maailmaan. Silti valuttaessani vettä hanasta aina tarvitessani, mietin sitä miten pienet lapset esimerkiksi Keniassa tekevät pitkiä ja raskaita vedenhakumatkoja silloin, kun heidän pitäisi saada leikkiä tai olla koulussa. Siinä on syy, miksi olen ryhtynyt World Vision kummiksi. Haluan että lapset saisivat avullani elää lapsen elämää ja käydä koulua.
Miehelläni on ollut kummilapsia World Visionin kautta jo pitkään, minä lähdin mukaan toimintaan noin vuosi sitten. Silloin opin että on mahdollista kääntää hiukan kulmaa kummilapsen valinnassa. Vaihtoehdoksi kummilapsen valintaan oli tullut Chosen- eli Anna lapsen valita -kummius, jossa lapsi valitsee itse oman kumminsa.
Niinpä lähetin yhden aurinkoisen kuvan itsestäni World Visionin kautta Keniaan ja ryhdyin odottamaan, josko jollekulle kelpaisin. Ja toki kelpasinkin ihanalle pienelle tytölle, jonka kautta olen nyt voinut auttaa koko hänen kyläänsä voimaan paremmin.
Minä saan olla hänen World Vision kummi
On kivaa seurata kummilapsen ja hänen kylänsä elämää kummille lähetettävien raporttien kautta. On uskomatonta, millaisia parannuksia kylissä saadaan aikaan. Kummien tuki käytetään köyhyyden juurisyiden poistamiseen. Ja se juuri on niin tärkeää ja järkevää ja mahdollistaa pysyvän muutoksen parempaan.
Parannuksissa keskitytään koulutukseen, terveyteen, lasten suojeluun (niin tärkeää!) ja perheiden toimeentulon vahvistamiseen.
Kummin maksama korvaus ei siis tue vain yhtä lasta, vaan koko kyläyhteisöä. Kummien avulla kummilapseni kylään on nyt tuotu vesijohto ja lapsilla on aikaa leikkiä ja opiskella, kun aikaa mene veden hakuun. Vesi tuo myös ruokaa, koska sato paranee, kun sitä voidaan kastella.
On myös mukava ajatella sitä, että tyttölapset ovat paremmassa turvassa erilaisilta vaaroilta, kun he eivät joudu kävelemään yksin pitkiä matkoja veden haussa.
Olen kirjoittanut World Vision kummiudesta aiemminkin. Voit lukea kirjoitusen täältä.
Suosittelen World Vision -kummiutta lämpimästi. Se on helppoa ja nopeaa ja onnistuu tästä linkistä. Minusta on ihanaa seurata kummilapseni elämää. Tuntuu että lapsi on hyvin lähellä aina kun saan World Vision postia. Raportissa kerrotaan mitä kummirahoilla on tehty. Maailmassa, jossa on niin paljon asioita, joille pystyy tekemään hyvin vähän, kummina saan sen ihanan tunteen, että oikeasti vaikutan monen ihmisen elämään positiivisesti. Se on voimaannuttava, hyvä tunne. Lupaan, että saat kummiudesta hyvän mielen. Vaiva ei ole mikään ja hintakin on pieni, vaikka sillä saa aikaan paljon ja juuri oikealla tavalla.
Terveisin Hanna
(Blogia saa mielellään jakaa – ei tarvitse kysyä erikseen lupaa)
Tämä jouluinen puolukan ja piparkakun makuinen kahvikakku on mehevä ja kaunis. Se on ihana joulunajan herkku, joka on helppoa leipoa. Oman, vähän kinuskisen säväyksen kakulle antaa ruskistettu voi. Ei siis vain anneta voin sulaa, vaan annetaan sen paahtua niin että sieraimiin nousee ihana pähkinäinen aromi.
Käytiin ihanaa sydämen muotoista kakkuvuokaa, joka on paksu. Paistoaika on sen mukaan, joten muista testailla kypsyyttä jo 40 tai jopa 35 minuutin kohdalla, ettet vain paista kakkua kuivaksi.
Puolukkapiparkakku
Puolukan ja piparkakun makuinen kahvikakku
Uuni 175°C paistoaika n. 45 min vuoasta ja uunista riippuen
Tarvitset 2 litran kakkuvuoan.
Puolukkapiparkakku
180 g voita
3 munaa
270 g (3 dl) sokeria
250 g (4dl) jauhoja
1 rkl kanelia
1 rkl inkivääriä
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl ruokasoodaa
1,5 dl piimää tai kermaviiliä
1,5 dl (180g) puolukkahilloa
1 dl pakastettuja puolukoita
Tee näin
Ruskista voi ja jätä jäähtymään.
Sekoita yhteen vehnäjauhot, kaneli, inkivääri, neilikka, ja ruokasooda ja laita sivuun odottamaan.
Vatkaa sokeri ja munat hyväksi vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää muna-sokeriseokseen jauhoseos ja sitten piimä tai kermaviili, puolukkahillo ja ruskistettu jäähtynyt voi. Sekoita varovasti ja lisää vielä pakastetut puolukat taikinaan viimeisenä.
Paista kakkua uunin alimmalla tasolla n. 40-45 vuoasta ja uunista riippuen. Tarkista kypsyys puutikulla.
Kuorrutus
1 munavalkuainen
3-4 dl tomusokeria
1-2 tl sitruunanmehua
puolukoita, paahdettuja mantelilastuja, rosmariininoksia, kanelitankoja ja tomusokeria.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää tomusokeri. Vatkaa huolellisesti, kunnes seos on tasaista ja sopivan paksua. Laita seos pursotinpussiin ja pursota sokeriseos kakun päälle. Koristele puolukoilla, mantelilastuilla, rosmariinilla, kanelitangoilla ja tomusokerilla
Rakkaudella ja lämpimillä jouluisilla ajatuksilla,
🎄
Hanna
Blogia saa mielellään jakaa, ei tarvitse kysyä erikseen
Sunnuntaina puoli seitsemältä hyppäsin tilausbussiin IKEAn pysäkiltä ja aloitin matkan kohti Turun satamaa ja Viking Gracea. Matka oli kolmen laivayhtiön Viking Linen, Tallink Siljan ja Eckerö Linen, yhteinen PR-matka. (Musta on niin hienoa, että he tekevät tällaista yhteistyötä!) Reitti oli Turku-Tukholma Tukholma-Tallinna Tallinna-Helsinki ja jokainen legi seilattiin eri yhtiön laivalla ja maisteltiin kyseisen laivan tämän vuoden joulu-buffet. Edessä siis odottivat Parhaat vinkit Tukholman ja Viron jouluihin!
Kuva: Elina Simonen
Vikingillä Tukholmaan
Viking Gracella menimme suoraan ihanaan joulun noutopöytään. Teemana heillä on pohjoismainen joulu ja niinpä pöydästä löytyvät kaikki mitä kuvitella saattaa aina lipeäkalasta lähtien. (Mä muuten kyllä tykkään siitä!) Kaikkiaan tarjolla on n. 120 lajia. Minusta parasta pöydässä on pienet annokset omissa kulhoissaan, jotka hiukan ehkäisevät mahdollista ähkyä ja varmasti vähentävät hävikkiä. Jälkiruoka tarjoillaan pöytiin, mutta herkkubuffa on myös paikoillaan ja lisäksi valtava karkkibuffa, joka on oikea karkkitaivas.
Kuva: Elina Simonen
Karkki buffet Kuva:Elina Simonen
Vikingin hytti oli ihana. Suuri ikkuna ja suuri sänky. Nukuin makeasti laineilla hyvässä sängyssä ja aamulla katselin valkenevaa päivää ja saariston tuikkivia valoja. Teki heti mieli tulla uudelleen perheen ja lastenlasten kanssa.
Viking Gracen hytti – niin tilava ja mukava
Päivä Tukholmassa
Aamulla tutustuimme hämmästyttävään Downtown Camper by Scandic hotelliin. Hotellissa oli tosi kiva ja rento sisustus, jossa oli käytetty paljon puuta. Mutta parasta oli hotellin vapaa-ajan viettoon tarjoamat mahdollisuudet. Vastaanotosta voi lainata polkupyöriä, rullalautoja ja kajakkeja, Asiakkaat voivat myös osallistua joogatunneille ja mennä ohjatulle juoksulenkille ja kaikki tämä on ilmaista (paitsi kajakkien laina) ja näihin aktiviteetteihin voivat osallistua myös ihmiset, jotka eivät asu hotellissa. Mahtavaa!
Downtown Camper by Scandic Ja katossa kesää odottavat kajakit sekä toivomuskuusi, jossa oli asikkaiden toiveita. Mä toivoin, että ne kaikki toteutuisi
Tukholman jouluvalot Kuva: Elina Simonen
Vanhan kaupungin joulutori on tietenkin joulun aikaan aivan must ja vanhakaupunki on muutenkin suloinen.
Vanhankaupungin joulutori
Vanhankaupungin pikkuliikkeet ovat kuin korurasioita
Joululounaan nautimme Gamla Orangeriet –ravintolassa, joka sijaitsee Bergius Botanic Gardenissa. Vanhaan kasvihuoneeseen tehty ravintola oli minusta hurmaava. Pelkästään visiitti sinne olisi riittänyt tekemään matkastani ihanan.
Gamla Orangerietissä meille tarjottiin perinteisiä ruotsalaisia jouluruokia koottuna valmiiksi lautaselle, sekä jumalaista jansonin kiusausta. Kaikki oli ihanaa ja herkullista ja makuisaa. Kuva: Elina Simonen
Tunnelma kasvihuoneessa oli shabby chic
ArkDes-arkkitehtimuseossa on piparkakkutalonäyttely. Kuka tahansa on saanut lähettää oman talonsa näyttelyyn, jossa on kolme sarjaa: alle 12-vuotiaat, yli 12 vuotiaat amatöörit sekä arkkitehdit ja leipurit. On ihmeellistä mitä kaikkea piparitaikinasta saa aikaan ja kuinka kaikki teokset pysyvät kasassa. Mielikuvituksen rikkaus on rajaton!
Svenskt Tenn on must kohde Tukholmassa ja kipitinkin sitten seuraavaksi ja siellä oli niin ihanaa ja kaunista, että alkoi sattua vatsaan. Oikeasti. Kauneus tekee mulle sellaisia asioita. Toivoisin näkeväni sitä tyyliä paljon myös suomalaisissa kodeissa. Kodikasta, persoonallista, lämmintä ja ripaus huumoria.
Svenkt Tenn sisustuskauppa on legendaarinen ja pelkkää hyvää makua.
rohkeaa ja kaunista
Tukholma – Tallinna
Illallisen söimme Tallinkin Baltic Queenin jouluisessa buffet pöydässä, jolla lähdimme seilaamaan Tukholmasta Tallinnaan. Kuten huomata saattaa, nälkä ei päässyt yllättämään tällä reissulla. Mutta kaikkea ei tarvitse maistaa ja kaikkea mitä maistaa voi ottaa vain hiukkasen. Se on hyvä ohje jokaiseen buffet-vierailuun.
Tallinkin joulubuffa sisältää herkkuja suomalaisesta, ruotsalaisesta, virolaisesta sekä slaavilaisesta keittiöstä ja tarjolla on 140 sorttia, joista 40% on vegaanisia.
Ruotsalaiset pitävät punaisesta kinkusta ja suomalaiset harmaasuolatusta ja molempia oli tarjolla. Ruotsin piikkiin meni myös runsas sillivalikoima. Rakastan hapankaalia, joka kuuluu virolaiseen jouluun kuten myös verimakkara joka oli loistavaa.
Slaavilaisesta keittiöstä tulee sen parhaita herkkuja: kulibjaka eli lohipiirakkaa, marinoituja metsäsieniä, riistaterriiniä sekä suolakurkkuja.
Suomalaisesta joulusta mukana oli mm. porkkalaa (graavattua porkkanaa) savuporomoussea sekö käpykakku.
Katkaravut kuuluvat ruotsalaiseen joulupöytään. Kuva:Elina Simonen
Kuva Elina Simonen
Oma hytti kutsui minua aikaisin nukkumaan ja vasta vuoteessa huomasin, että minulla oli kova jano. Ja päässäni oli tämä ajatus, ettei hytin vettä voi juoda. Onneksi tarkistin asian Googlen avulla ja huomasin olevani totaalisen väärässä. Vesi on tavallista vesijohtovettä ja tankit ja putket ovat tiukan valvonnan alla. Join varmasti puolitoista litraa siltä istumalta. Jouluruuissa piisaa suolaa.
Ihanaa oli nukkua laivan keinuessa kohti Tallinnaa ja koko leveä sänky oli vain minua varten. Äksänä nukuin ja aamulla ostin joululahjoja laivan kaupasta. Siellä oli vaikka mitä.
Tallinna – ihana naapurimme
Noblesnerin alueen joulukuusi – niin ihana!
Aamupäivällä saavuimme Tallinnaan ja joulufiilikset jatkuivat. Menimme Noblesnerin alueelle ja siellä ensimmäiseksi jokaisen jouluttajan taivaaseen Shishiin. Olen käynyt siellä monta kertaa ja sehän on ihana. Sitä en ennen tiennyt, että varsinaisen myymälän takana on heidän outlet myymälänsä. Kannattaa tutustua!
Lounaan alkupalat saimme nauttia ravintola Kampaissa, jossa tahtipuikkoja heilutti tuttu mies. Kim Mikkola. Se maistelumenun, jonka söimme, oli niin hyvää, että itketti. Täydellistä, loistavaa – sellaista ruokaa kun saisi syödä aina. Oi että! Kampai on ihana ravintola. Ehdoton suositus!
thaibasilikakeitto joka oli niin hyvää että järki oli lähetä. Kiitos Kim Mikkola!
Michelin kokki Kim Mikkola
Lounaan pääruuan söimme saman rakennuksen toisessa päässä Lore Bistrossa. Suussa sulava ateria, jonka kruunasi jälkiruoka, joka saattoi olla paras mitä ikinä olen syönyt. Menkää ja kokekaa Lore Bistro! Valitettavasti jälkiruoasta ei ole kuvaa, kun lusikka meni suuhun se jatkoi matkaansa nopeasti takasin lautaselle ja jälleen suuhun!
Lore Bitron virolainen jouluruoka uudella tavalla.
Huilu soi kirkossa
En ole ennen tiennyt, että Tallinnassa on suomalainen seurakunta, joka pitää jumalanpalvelukset ruotsalaisessa Pyhän Mikaelin kirkossa. Kirkko on keskellä vanhaa kaupunkia Rüütli-kadulla. Ulkoapäin sitä kirkoksi huomaa, koska siinä ei ole tornia ja se onkin entinen luostari (v.1249) sairaala, neuvostoliittolaisten jummppasali (josta syystä, kun siitä jälleen tuli kirkko, oli tehtävä mittava remontti hajun takia. Hien haju oli imeytynyt seiniin tiukasti.) Kirkko restauroitiin v 2002 ja vihittiin uudelleen kirkoksi. Tila on äärimmäisen kaunis ja ihanaksi visiittimme teki huilisti Marianne Sihvonen, joka soitti upeasti yhden rakkaimmista joululauluistani Oi jouluyö. Kirkon historiasta meille kertoi suomalaisen seurakunnan kirkkoherraa Tomi Kallanne.
Kuva: Elina Simonen
Kuva: Elina Simonen
Tallinnan joulutori
Voi Tallinnan joulutori – olet ihana! Tunnelma vanhassa kaupungissa on lahjomaton. Ja joulutori on sen ehdoton kruunu. Tykkään sen valikoimasta. Myynnissä on aitoja juttuja Virosta. Tarjolla on syötäviä lahjoja, koristeita ja käsitöitä ja monet lahjat olen sieltä pukinkonttiin vuosien varrella ostanut. Joulumusiikki soi, glögi tuoksuu ja karuselli pyörii valoineen. Täydellinen idylli, josta saa sydämeen oikean joulutunnelman.
Kuva: Elina Simonen
Pullaa – pehmeää kuin pilvi!
Kun menet Tallinnaan muista käydä syömässä pullaa Pulla Bakeryssä. Tytär leipoo pullat ja äiti hoitaa salin puolen. Osoite on Voorimeehe 7 vanhassa kaupungissa.
oi näitä pullia!
Kotimatkalle ja suomalaiseen juhlapöytään
Eckerö Linen M/S Finlandian joulupöytä on hyvin suomalainen. Parasta buffassa minusta on alkuruokien graavilohi, joka on super fressiä. Syön mielelläni myös mätiä, joka sekin oli raikasta ja ihanaa.
Kalat ja mäti on monen suosikkeja – minun myös
Kinkku taitaa silti olla joulupöydän kuningas!
Tuliaisiksi M/S Finlandialta kannattaa ostaa jouluviinit. Ne löytyvät parhaiten Vuoden viinit –hyllystä tax freestä. Minä ostan laivalta aina kosmetikkaa itselleni ja lahjaksi – niin nytkin.
Kaupallinen yhteistyö Suomen World Vision. Mulla on sellainen tunne, että monet meistä haluaisivat mielellään tehdä jotain merkityksellistä. Jotain sellaista, jolla olisi kauaskantoisia vaikutuksia ja josta voisi olla ylpeä siihen tapaan, että hei – mä tein tän asian ja se on loistava juttu ja siitä hyötyy tai saa iloa moni ihminen. Tein sen koska voin ja koska se on oikein.
Mutta mitä sitten voisi tehdä? Kun ei ole miljoonaa eikä aikaakaan? Ja kaikki puolustelut tuntuvat vajavaisilta ja niin noloilta, ettei niitä edes kehtaa ääneen sanoa.
Minä tiedän mitä voi tehdä
Minä tiedän mitä voi tehdä. Voi ryhtyä World Vision kummiksi. Se on aito tapa auttaa ja todella saada aikaan hyvää. Kummiksi ryhtymisellä auttaa näkyvien ja tuntuvien muutoksien aikaan saamisessa. Kummi vaikuttaa, ei vain yhden lapsen, vaan kokonaisen kylän elämään kaukana täältä, jossa meillä asiat ovat niin paljon, paljon paremmin. Ja panos on hyvin pieni, vain euro päivässä.
Yhden euron merkitys päivässä täällä on todella vähäinen, kun vertaa sitä siihen mikä merkitys sillä on kummilapsen elämään siellä missä lasten asema on todella turvaton, jossa lapset menevät nukkumaan nälkäisinä ja siellä jossa puhdasta vettä on vaikeaa saada. Puhdas vesi on meille itsestäänselvyys täällä tuhansien järvien maassa, jossa aikuinen kuluttaa keskimäärin 120 litraa vettä päivässä.
Ruandassa pieni 8 vuotias tyttö tekee kaksi vedenhakumatkaa päivässä. Kaivo on alhaalla laaksossa muutaman kilometrin päässä ja sinne hän kipittää tyhjän kanisterin kanssa reippaasti. Matka kotiin veden kanssa kestää kauemmin. Tyttö kantaa päänsä päällä 10 litran vesikanisteria ja vuorenrinne on jyrkkä. Mutta perhe on onnekas, koska niinkin läheltä saa puhdasta vettä. Niin erilaiset ovat meidän maailmamme.
Meidän näkökulmastamme katsottuna todella pienellä rahalla kokonainen perhe saisi syödäkseen vuoden ajan joka päivä. World Vision kummimaksu on minimissään 30€/kk mutta halutessaan sen voi säätää myös suuremmaksikin. Tämä on yksi syy miksi olemme World Vision kummeja. Tiedämme kummeina, että lapsi saa riittävästi monipuolista ruokaa – se tuntuu valtavan tärkeältä asialta.
Anna lapsen valita
Ihana tapa ryhtyä kummiksi on Anna lapsen valita –vaihtoehto. Siinä kummeiksi haluavien kuvat toimitetaan Keniaan World Visionin kautta, ja lapset saavat itse valita kenen kummilapseksi haluavat. Seuraava Anna lapsen valita –kummitilaisuus järjestetään 5.-9.12. Ngoswetissa Keniassa, ja tiedon omasta kummilapsesta saa 12.12. alkaen.
En tiedä mikä on hienompaa kuin pienempien auttaminen ja lasten suojeleminen. Minun kummilapseni nimi on Sharon ja hän asuu Keniassa. Hänen kylässään ongelmana on puhtaan veden puute. Lahjoitukseni auttaa hanketta, jossa pyritään saamaan toimivia vesipisteitä koko alueelle.
Koska vettä ei ole monen lapsen koulutie keskeytyy, koska aika menee veden noutamiseen. Koulujen taso on myös heikko ja kummien tuella koetetaan saada pätevämpiä opettajia ja panostaa hyvään opetusmateriaaliin.
Kummi voi lahjoittaa kerran vuoden suuremman summan joka menee suoraan kummilapsen perheelle. Paikalliset World Visionin työntekijät miettivät mikä auttaisi perhettä parhaiten. Seuraava askel omassa kummiudessani on kysyä, mitä voin tehdä Sharonin perheen hyväksi ja se on joululahjani heille. Siihen minua innoitti tämä oheinen video. Suosittelen ottamaan nenäliinat valmiiksi käsille.
Tee hyvä teko – Ryhdy kumiksi. Tee jotain merkityksellistä. Luo mahdollisuuksia ja turvaa sinne, missä sitä tarvitaan.
Blogia saa mielellään jakaa, ei tarvitse kysyä erikseen ❤️
Omena-aika on täällä ja Hannan mehevä omenakakku! Ja samalla myös omenakakut ja piiraat. Tämä kakku on mehukas herkku, jonka kanssa voi hyvin nauttia vaniljakastiketta, mutta se ei ole pakollinen lisä.
Hannan mehevä omenakakku
Uuni 180°C paistoaika n. 30 min
Tarvitset suorakaiteen muotoisen vuoan jonka koko on noin 33 cm x 26 cm
Omenat
1 litra n. 1,5 cm omenakuutioita eli 3-5 omenaa koosta riippuen 3 rkl sitruunan mehua
Taikina
2 dl sokeria 1 rkl vaniljasokeria 100 g voita (huoneen lämpöistä) 200 g Philadelphia tuorejuustoa (huoneen lämpöistä) 2 isoa kananmunaa 3,5 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta ¼ tl suolaa
Säädä uuni 180 asteeseen. Laita vuokaan leivinpaperi. Kuori ja kuutioi omenat puolentoista sentin paloiksi. Laita kuutioit kulhoon ja purista päälle sitruunanmehua, etteivät omenat tummene. Sitruuna tuo myös hyvää makua kakkuun.
Laita vatkauskulhoon sokeri, vaniljasokeri, voi ja tuorejuusto ja vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneessa kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Lisää munat yksi kerrallaan seokseen edelleen voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola ja lisää seos pienissä erissä taikinaan. Voit sekoittaa ne taikinaan sähkövatkaimella, mutta vatkaa vain sen verran, että saat taikina juuri ja sekaisin. Lisää sitten joukkoon omenan palat hyvin lastalla tai puuhaarukalla sekoittaen. Levitä taikina vuokaan leivinpaperin päälle
Tee muruseos
Mittaa kulhoon fariinisokeri, kaneli ja vehnäjauhot. Sekoita. Lisää joukkoon kuutioitu voi ja nypi se sormilla murumaiseksi seokseksi. Levitä seos vuokaan omenataikinan päälle. Paista uunin keskiosassa 180 asteessa n. 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja nosta leivinpaperin avulla kakku vuoasta. Leikkaa jäähtynyt kakku paloiksi ja nauti hyvässä seurassa hyvällä mielellä!
Blogia saa mielellään jakaa – ei tarvitse kysyä erikseen 🙂
Kaupallinen yhteistyö Vaasan & Lantmännen. Koko meidän perhe rakastaa karjiksia, kuten me riisipiirakoita ja karjalanpiirakoita kutsutaan. Kun lapseni olivat pieniä, heille ei maistunut puuro millään ilveellä. Ratkaisin silloin asian riisipiirakoilla. Riisipiirakka, on puuroa paketissa. Ja ne maistuivat aina. Eli ongelma ratkaistu.Nyt tilanne on hiukan sama, kun lapsenlapset tulevat kylään. Tarjolla on ihan aina riisipiirakoita. Tällä kertaa kertaa tarjolla kotijuustoa ja piirakoita sekä pullia. Kotijuustoa on tosi kivaa helppoa tehdä.
Kun naperot viimeksi tulivat meille, päätin yllättää paitsi karjiksilla, niin myös pöydällä, johon voi piirtää. Päällystin meidän ruokapöydän piirustuspaperilla, jonka toinen puoli on kevyesti tarttuvaa niin että paperi pysyy napakasi paikoillaan, mutta ei jätä pöytään jälkiä.
Ihanat riisipiirakat ostan aina valmiina ja mun valinta on tietenkin Vaasan riisipiirakat, koska osa niiden tuotosta ohjataan Roosa nauha -keräykseen, jolla tuetaan suomalaista syöpätutkimusta. Ja Vaasan piirakat on todella hyviä, vastapaistettuja, keskeltä meheviä ja reunat juuri kivasti vähän rapeita.
Laitoin tarjolle myös Vaasan Roosa nauha -pullia, koska olihan jälkiruokaakin oltava tarjolla ja suloinen pehmeä kanelikierrepulla maistuu aina. Hyvä teko maistuu hyvältä. Mun mielestä on hienoa, että yritykset lahjoittavat osan myynnistä keräykseen. Se on kuluttajillekin helppo ja kiva tapa kerryttää keräyspottia. Ja jos kaupassa ollessani voin valita kahden tuotteen välillä, niin tietysti valitsen sen, jolla voin samalla tehdä hyvää ja josta on iloa muuallakin, kuin omassa kahvipöydässä.
kotijuustoa ja piirakoita
Piirakoiden päälle valmistin munavoita ja ihanan, perinteisen piimäjuuston, jota myös kotijuustoksi kutsutaan. Sen valmistus oli helppoa ja tosi kivaa. Ja onhan se yhtä vanha perinneherkku kuin piirakatkin. On jotenkin hienoa tehdä juustoa itse ja sitten opettaa se lapsillekin. Perinteet säilyvät ja menevät eteenpäin.
Tässä juuston ohje – kannattaa tehdä!
Kotijuusto
Aloita juuston valmistus nostamalla jo edellisenä iltana kanamunat ja piimä huoneenlämpöön.
1 rkl voita
1dl vettä
3 litraa täysmaitoa (laktoositon käy, mutta UHT-maito ei)
1 litra huoneenlämpöistä piimää (tavallista piimää, ei sellaista johon on lisätty maitohappobakteereita tms)
4 huoneenlämpöistä kanamunaa
2 tl suolaa
1tl sokeria
Kuorrutukseen 1 munankeltuainen
Laita 10 litran kattilan pohjalle 1 rkl voita ja 1 dl vettä. Kiehauta vesi ja voi, jotta kattilaan tulee rasvakalvo eikä maito pala pohjaan.
Lisää vesi-rasvaseokseen 3 litraa täysmaitoa. Kuumenna maito kiehumapisteeseen.
Sillä aikaa, kun maito kuumenee, riko neljä kananmunaa kulhoon ja sekoita niiden rakenne rikki. Lisää litra piimää ja sekoita. Piimän ja munien pitää olla huoneenlämpöisiä.
Kun maito on kiehumispisteessä sekoita varovasti muna-piimäseos sen joukkoon. Sammuta levy. Anna seoksen tekeytyä n. 10 minuuttia, jotta juustomassa alkaa muodostua.
Kerää juustomassa siivilällä tai reikäkauhalla kulhoon ja mausta sekoittamalla joukkoon 2 tl suolaa yksi 1 tl sokeria.
(juuston voi myös maustaa esimerkiksi pestolla, yrttisilpulla, kuminalla tai valkosipulilla)
Kaada juustomassa sideharsolla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään ja tasoita pinta. Laita päälle kevyt paino ja anna valua kylmässä seuraavaan päivään.
Juusto on nyt valmis mutta voit vielä paistaa siihen kauniin pinnan, jos haluat.
Kumoa juusto uunin kestävälle vadille, voitele se keltuaisella ja paista juustoa n. 10 minuuttia 250 asteen uunissa ylätasolla.
Heran voit käyttää sämpylä- tai leipätaikinaan ja sen voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Herkullisia hetkiä – hyvä teko maistuu hyvältä!
Blogia saa mielellään jakaa – ei tarvitse kysy erikseen.
Kesä on mennyt Suomen kaunein koti ja -mökki ohjelmien kuvauksissa. On ollut ihanaa matkustaa ympäri Suomea ja käydä tutustumassa niin monenlaisiin, kauniisiin, persoonallisiin ja kovin erilaisiin koteihin ja lomakoteihin. Voidaan sanoa että olen nähnyt tänä kesänä 60 kauneinta kotia ja mökkiä. Muuta kesään ei juuri ole mahtunutkaan. Päivät on kuluneet lennossa. Yhden kodin ja mökin kuvaamiseen menee yksi päivä ja kun jaksossa niitä esitellään kolme kerrallaan, niin kuvauspäiviä kertyy peräti 60. Lisäksi tulee muutama ohjelman kokonaisuuteen liittyvä kuvauspäivä ja ekstrajaksojen kuvaukset.
Kaiken kaikkiaan tarvitsen siihen 68 eri asukokonaisuutta. Se on valtava määrä kauniita pukuja. Kotona sitten viihdynkin verkkareissa ja kodin ulkopuolella suosikkiasu on isot rikkirevityt farkut, valkoinen T-paita ja iso villapusero, joka ei oikein ole enää salonkikelpoinen, mutta rakas se on!
Ajattelen ohjelmasta, että se on hyvän mielen proggis ja samaa mietin arvostellessani koteja. Mulle merkitsee paljon se, millainen tunnelma seinien sisäpuolella on, koska se kertoo minulle jotakin siitä, millaista kodissa tai mökissä on elää sen käyttäjän kannalta. Jos kaikki olisi tehty samojen kriteerien ohjatessa, olisi meillä aika yksitotista meininkiä. Omat persoonalliset ratkaisut ja out of the box –ajattelu on tärkeää. Monesti joudutaan tekemään kaikenlaisia kompromisseja ja haluan katsoa niitä mielenkiinnolla, enkä aina siltä kannalta voisiko asiat tehdä jotenkin paremmin. Koska lopulta kaiken voisi aina tehdä paremmin. On mahtavaa nähdä, millaisia ideoita ihmisillä on, ja on myös erittäin kiinnostavaa koettaa sukeltaa siihen ajatusmaailmaan ja visuaalisuuteen, joka erilaisista kodeista löytyy. Kauneus on lopulta täysin subjektiivinen kokemus, vaikka onkin paljon asioita, jotka määrittelevät hyvää ja huonoa makua. Kannattaa kuitenkin muistaa välillä, vaikka Salvador Dalin taidetta. Ei se kaikki kaunista ole, vaikka taitavaa ja kiehtovaa juuri siksi onkin.
Ohjelmat ovat pyörineet nyt kanavalla jo muutaman viikon ja ohjelmapalautettakin tulee kiitettävästi. On kyllä ihanaa, kun ihmiset pysäyttävät kadulla ja kiittävät kivasta ohjelmasta. Siitä tulee aina kiva fiilis. Ja nimenomaan siitä kohtaamisesta. Että ihminen katsoo silmiin ja kertoo kuinka tykkää katsoa ohjelmaa. Kyllähän se palkitsee ja tuo sen tunteen, ettei turhaan töitään tee.
Tietenkin tulee myös kritiikkiä. Se kannattaa tutkia tarkkaan ja jos siinä on totuuden siemen, siitä kannattaa ottaa opikseen.
Tänä aikana kuitenkin se on kuitenkin harvemmin rakentavaa tai asiallista, vaan ne harvat kritiikit ovat usein puuta heinää ja kaikenkarvaista marinaa, joka tuntuu olevan ennemmin oman pahan olon purkamista, kuin mitään, mitä kannattaisi ottaa mitenkään vakavasti. Ei niitä kommentteja voi verrata esimerkiksi sellaiseen tilanteeseen, jossa joku jota olen pitänyt ystävänäni, hämmästyttää minut olemalla ilkeä. Random tyyppien marinat valuvat mulla kuin vesi hanhen selästä.
Olisi kiva joskus tehdä tilastoa ohjelman teon luvuista kuten montako kertaa olen syönyt lounaan bensa-asemalla, montako irtoripsitupsua luomiini on liimattu, montako kertaa olen syönyt hotellissa niitä kirpeitä marjoja aamupuurossa jne. (ystävälliset katsojat ovat laskeneet montako kertaa ohjelmassa on sanottu, että joku on IHANAA. Lopputulos oli kuulemma ”paljon” ei siis eksaktia lukua, mikä vähän harmittaa. Siis niin ihana juttu tämä – koska kuinka ihanaa se on, että on ihanaa! Sehän on fantastista! Voisin myös laskea montako Novelle Plus Sinkki+E pulloa olen juonut. Tai montako kertaa olen vaihtanut repaleiset farkkuni esiintymisasuun ABC:n vessassa.
Mutta yhtä kaikki, ihanaa on ollut ja super tiimi on ollut ohjelmaa tekemässä, josta olen kiitollinen, muuten homma olisi käynyt raskaaksi.
Tässä linkki yhteen vanhaan kirjoitukseen ohjelman teosta.
Kuva: Mira Tiinanen
Pysytään kanavalla! Ja blogia saa mielellään jakaa, ei tarvitse kysyä erikseen 🙂
Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, käytämme kumppaniemme kanssa sivustolla evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt evästeet. Jos et hyväksy evästeitä, muuta selaimesi asetuksia. Lue lisää tietosuojasta.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Hallinnoi evästeiden suostumusta
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.